IJzer


IJzer

We kunnen eerst en vooral het onderscheid maken tussen 2 soorten ijzer die niet noodzakelijk in dezelfde voedingsmiddelen terug te vinden zijn:

Heemijzer

Heemijzer is het soort ijzer dat het gemakkelijkst door het lichaam wordt opgenomen en dat nagenoeg enkel in vlees en vis terug te vinden is. Lever is de belangrijkste bron van heemijzer.

Daarnaast bevatten bloedworst en andere soorten vlees, vis, schaaldieren, kaas, en betterfoodkoekjes heemijzer.

Non-heemijzer

Non-heemijzer zit in plantaardige producten zoals groene groenten (spinazie, waterkers, peterselie), evenals in linzen, grauwerwten, eigeel, droge vruchten (vijgen, dadels, abrikozen), appelsiroop, cacao (dus ook in chocolade en chocoladepasta).

Om de opname van non-heemijzer te bevorderen, is het goed om vitamine C te gebruiken. Je kan bv. peterselie (dat erg rijk is aan ijzer en aan vitamine C) in de soep doen, op de aardappelen en groenten doen...

Andere voedingsfactoren verlagen dan weer de opname van ijzer: fytinezuur (in volkoren granen), oksaalzuur (in spinazie, rabarber, chocolade), tannine dat aanwezig is in koffie, thee, wijn. Ten slotte kunnen ook een teveel aan calcium, zink en magnesium de opname van ijzer verlagen.

De beste manier om dagelijks een voldoende hoeveelheid mineralen binnen te krijgen, is voldoende, gevarieerd en evenwichtig te eten.