Hoe je groenten en fruit aantrekkelijk kan maken!


Hoe je groenten en fruit aantrekkelijk kan maken!

Ik lust dat niet!

Zoals elke volwassene, kan het kind soms moeilijkheden hebben met eten. Als peuter zit je kind in een ontdekkingsfase waarin het sommige smaken nog niet kent of andere voorkeuren heeft dan jou. Hou daar rekening mee en probeer de voorkeuren van je kind te respecteren.

Net zoals een volwassene soms gedurende enkele weken of maanden geen trek heeft in een bepaald voedingsmiddel, kan dat voor een kind net hetzelfde zijn. Een kind kan ook 'genoeg' hebben van iets.

Mijn kind lust geen groenten

Toch zijn er ook kinderen die groenten niet willen eten terwijl ze er alleen nog maar naar gekeken hebben. Zonder dat ze ook maar iets geproefd hebben, weigeren ze resoluut om er ook maar iets van te eten. Nochtans houden kinderen er over het algemeen van om nieuwe voedingsmiddelen te proeven wanneer ze op een ludieke manier gepresenteerd worden.

Je kind heeft geen zin om zich aan tafel te vervelen? Waarom zou je het spelletje dan niet meespelen? Als je het spel slim speelt, zou het kunnen dat je erin slaagt je kind iets te laten eten dat het gisteren nog resoluut weigerde.

Groenten worden op een leuke manier gepresenteerd

Probeer daarom het eten op een andere manier te presenteren: kleine blokjes kaas, kleine reepjes wortel,... Laat je kind zelf zijn bord uitkiezen, in een mooi glas drinken, laat het eens de tafel dekken...

We geven je hier enkele tips die je zullen toelaten de zintuigen van je kind te prikkelen en voeding met plezier te combineren;

Mijnheer Ananas

Leg een schijf ananas op een desserbord. Snij een sinaasappel in 2. Leg een schijf appelsien boven de schijf ananas nadat je de schil eromuit hebt gedaan. Leg de helft van een kers in het midden van je sinaasappel om er de neus van de maken. Gebruik rozijnen voor de ogen en een dun schijfje appel voor de mond.

Je dessert lijkt nu op een mannetje van fruit. Je kind zal aangenaam verrast zijn. Aarzel niet om te spelen met de vele kleuren en verschillende soorten fruit: gedroogde abrikozen, druiven, peer, kiwi, banaan, perzik,... Door met de kleuren te spelen, zal je je kind veel gemakkelijker fruit doen eten.

Je kan hetzelfde doen met groenten!

Mevrouw Spinazie

Gebruik geraspte wortelen voor het haar van mevrouw Spinazie. Gebruik 2 schijfjes komkommer voor de ogen. Maak een mond met tomaten. Dankzij de spinazie (of bloemkool of sla) krijgt deze mevrouw indrukwekkende oren. Met behulp van een dessertlepeltje kan je een neus maken van avocado. Voeg een beetje vinaigrette toe indien nodig.

Dit zijn 2 voorbeelden van culinaire verrassingen die je kind zullen motiveren om fruit en groenten te eten. Natuurlijk kan je met een beetje fantasie gemakkelijk varianten vinden op dit voorbeeld. Op die manier maak je fruit en groenten bijonder aantrekkelijk voor je kind en draag je bij tot hun gezondheid!

Smakelijk!