Baby’s ondervoed in ontwikkelingslanden

Ondervoeding: het eist ook nu nog het leven van vele baby's in ontwikkelingslanden. 5 van 6 kinderen jonger dan 2 jaar hebben niet genoeg voedzaam voedsel voor hun leeftijd.


Baby’s ondervoed in ontwikkelingslanden

Ondervoeding doodt elk jaar nog steeds 100.000 peuters

Ondervoeding wordt bepaald door een tekort aan voeding met essentiële voedingsstoffen (onvoldoende calorische inname) of door voedsel van slechte kwaliteit (tekorten aan voedingsstoffen of overtollige vetten).

Meer dan 156 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar, waarvan 5 van 6 kinderen jonger dan 2 jaar zijn, krijgen niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben in de meest cruciale fase van hun fysieke en cognitieve ontwikkeling.

Zuid-Azië en Sub-Sahara-Afrika zijn de regio’s die het zwaarst kampen met ondervoeding van baby’s en kleuters.

Het gaat hier om zuigelingen en jonge kinderen waarvan de behoefte aan essentiële voedingsstoffen hoger is dan op elk ander moment in het leven. Het lichaam en de hersenen van miljoenen jonge kinderen kunnen hun volledige potentieel niet bereiken als gevolg van onvoldoende voedsel“ zegt France Bégin, hoofdadviseur van UNICEF Nutrition. “Op deze jonge leeftijd veroorzaakt ondervoeding een onherroepelijke mentale en fysieke schade.

Inderdaad, de helft van de kinderen van 6 tot 23 maanden wordt niet regelmatig genoeg gevoed met voedzaam voedsel. UNICEF zegt ook dat een algemeen gebrek aan vast voedsel en gevarieerde ingrediënten hen berooft van essentiële voedingsstoffen op een moment dat hun hersenen, botten en groeiende lichamen het meest in nood zijn.

In Sub-Sahara-Afrika vertoont 40% van de kinderen een blijvende groeivertraging als gevolg van chronische ondervoeding.

Ondervoeding tijdens de zwangerschap: een gevaar voor baby's

De problemen van ondervoeding bij baby’s beginnen niet bij de geboorte. Ook in de zwangerschap is een baby, waarvan de moeder zich ongezond voedt, al in gevaar. De moeder bevalt van een ondervoed kind, met als gevolg een chronische ondervoeding die al begint voor de geboorte.

Als de baby overleeft, lijdt hij vaak onherroepelijke schade; zowel wat de fysieke, alsook de intellectuele ontwikkeling betreft.

Net daarom moeten de maatregelen tegen ondervoeding bij kinderen jonger dan 5 jaar niet alleen gericht worden op ondervoeding bij kinderen, maar ook op de ondervoeding bij zwangere vrouwen.

Ondervoeding veroorzaakt onomkeerbare schade

Peuters die ondervoed zijn, vooral degenen die lijden aan een ernstige acute ondervoeding, lopen veel meer kans om slachtoffer te worden van typische kinderziekten zoals diarree, longontsteking en malaria.

Een alarmerende bevinding, wetende dat de voeding gerelateerde factoren bijdragen tot ongeveer 45% van de sterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Maar de fysieke problemen zijn niet de enige problemen die ons zorgen baren. De cognitieve tekorten veroorzaakt door ondervoeding komen tot uiting in een ontwikkelingsachterstand of specifieke leerproblemen bij lezen, schrijven of wiskunde.

Later kan het kind zelfs gedragsproblemen zoals ADHD of sociale moeilijkheden ontwikkelen. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot mentale handicaps.

Samen tegen ondervoeding

Om te vechten tegen deze plaag die te veel jonge kinderen wereldwijd treft, moedigt UNICEF de regeringen en de particuliere sector aan om massaal en gerichter te investeren in voedzaam voedsel en om dit betaalbaar en toegankelijk te maken voor kinderen in de armste gezinnen.

"Elk kind heeft het recht op een gezonde start in het leven"

UNICEF bevestigt bovendien dat ook borstvoeding moet worden ondersteund in de ontwikkelingslanden, als mogelijke oplossing in de strijd tegen ondervoeding bij peuters.

Als ook jij UNICEF wil steunen in haar strijd tegen ondervoeding bij kinderen, kan je een UNICEF-geboortelijst openen. Elke donatie op jouw UNICEF-geboortelijst wordt vervolgens gebruikt om kinderen in nood te helpen. Als je ervoor kiest om een geboortelijst te openen, kan je familie en vrienden vriendelijk vragen, in plaats van kleding en speelgoed, een donatie te schenken.

Voor meer informatie, bezoek je de UNICEF-geboortelijst.