De ontwikkeling van smaak

Je kindje ontdekt op dit moment de wereld om hem heen. Dit doet hij met zijn 5 zintuigen: smaak, gehoor, zicht, aanraking en geur. Je kleine ontwikkelt al erg jong zijn smaak. Om dit te stimuleren, kun je je kleine al van jongs af aan nieuwe voedingsmiddelen laten ontdekken. 


De ontwikkeling van smaak

We hebben samen met Nutricia 10 tips en weetjes verzameld om de ontwikkeling van de smaak van je baby te bevorderen. Wil je meer weten? Kijk dan op NutriciaBaby.be.

  1. De smaak van de baby begint zich al te ontwikkelen in de baarmoeder. Al tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich smaakpappillen op de tong van je baby. Hierdoor ontdekt hij de eerste smaken uit wat jij zelf eet en raakt hij hiermee vertrouwt.
  2. Na de bevalling wordt de smaak van je baby verder ontwikkeld door het drinken van borstvoeding. Wat jij eet bepaalt immers de geur en de smaak van je moedermelk.
  3. Vanaf 4 à 6 maanden volgen de eerste hapjes. Vanaf dat moment gaat er een hele nieuwe wereld voor je kleine open met een hele reeks nieuwe smaken. Heel wat verschillende fruit- en groentesoorten kan je vanaf nu uitproberen . Je baby zal geleidelijk de smaken leren herkennen en waarderen.
  4. Vanaf 8 maanden is het tijd om van romige, gepureerde maaltijden naar hapjes met kleine stukjes te gaan. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de kauw- en slikbeweging van je kindje.
  5. Vanaf de eerste verjaardag van je kindje kun je starten met maaltijden "zoals de groten". De eerste tanden van je baby laten nu toe om voedsel fijn te malen en te kauwen. Hierdoor evolueren de eerste hapjes naar volwaardige maaltijden.
  6. De plaats en manier van eten zijn net zo belangrijk als het menu. Neem de tijd om thuis te eten met de hele familie: je baby zal zo beter van nieuwe smaken leren genieten. Op deze leeftijd houden kinderen ervan om te imiteren: maak van de gelegenheid gebruik om hem een goed voorbeeld te geven!
  7. Elk kind heeft zijn eigen smaakvoorkeur, maar over het algemeen zullen zoete smaken vaak de favoriet van je baby zijn. Bitter zorgt eerder voor – grappige – afschuwreacties.
  8. Herhaling is nodig! Geef daarom niet op bij de eerste afwijzing. Het is soms nodig om een nieuwe smaak verschillende keren aan te bieden voordat het wordt geaccepteerd en gewaardeerd. De Nutricia Babyvoedinglijn adviseert dezelfde smaak 10 keer aan te bieden. Door voortdurend gezonde en gebalanceerde maaltijden te geven, leert je baby van de nieuwe smaken te houden.
  9. Respecteer de smaak van je baby en dwing hem niet om zijn bord leeg te eten als hij iets niet lust. Kinderen weten over het algemeen hoe ze zich verstaanbaar moeten maken wanneer ze honger hebben en wanneer ze niet meer willen eten. Maar geef ook niet te snel op.
  10. Vermijd vooral het straffen of belonen met voeding. Op die manier worden voedingsmiddelen niet langer gezien als iets wat men moet ontdekken en waar men van genieten kan!

Het belangrijkste is dat je kleintje plezier beleeft bij het eten van de eerste hapjes : maak daarom van elke maaltijd een fijn tafelmoment! Positief en aangenaam, bevorderlijk voor de familie. De rest zal dan vanzelf volgen!