Moeilijke eters


Moeilijke eters

Tijdens de eerste 12 maanden is je baby 25 cm gegroeid en is zijn geboortegewicht verdriedubbeld ten opzichte van de geboorte. Zo snel zal de baby in de toekomst nooit meer groeien.

Waarom eet mijn baby steeds slechter?

Omdat baby's groeiritme vertraagt, neemt zijn eetlust ook af. Je hoeft je dus niet ongerust te maken als je kind moeilijk begint te doen en zijn lippen op mekaar perst terwijl hij vroeger zijn mondje gretig opende en met meer eetlust at.

Ten opzicht van dit gedrag kan je maar 1 houding aannemen : geduld uitoefenen en je kind niet forceren als het geen zin meer heeft om te eten. Vergeet ook alle mogelijke vormen van chantage (niet smeken of bedanken, geen beloning beloven) : je kind moet eten voor zichzelf en niet voor zijn omgeving.

Hoe ga ik om met moeilijk eetgedrag van mijn baby?

Jouw reacties bepalen welk soort relatie het kind zal krijgen met voeding. De beste strategie is vanaf de geboorte een ontspannen houding aan te nemen tijdens de maaltijd en je niet druk te maken over de hoeveelheid die het kind eet.

Ik lust dat niet!

Zoals alle volwassenen, hebben kinderen het recht om sommige voedingsmiddelen wel of niet te lusten. Afhankelijk van het moment kunnen ze ook minder of meer zin hebben in iets.

Je kan daar best gewoon mee leren omgaan om te vermijden dat de maaltijd spanning veroorzaakt en zo eigenlijk een onaangenaam moment wordt.

Om minder ongerust te zijn, kan je je baby altijd zeer voedzame en diverse producten voorstellen maar laat je baby zelf de hoeveelheid bepalen.

Voorbeeld 1:

Als je kind geen vlees wil eten maar ¾ liter melk per dag drinkt, is er niks aan de hand. Je baby krijgt zo voldoende eiwitten van dierlijke oorsprong binnen.

Voorbeeld 2:

Als je kind geen groenten meer wil eten maar wel fruit aanvaardt, is dat ook niet zo erg omdat zowel fruit als groenten veel vitaminen leveren.

Je mag je kind echter geen zoetigheden of snoep geven tussen de maaltijden.

 

Beeld: alex_ugalek via freedigitalphotos.ne