Mamie, ik lust dat niet!

Waarom eet mijn kind zo slecht? En wat kan ik er aan doen?


Mamie, ik lust dat niet!

Daar heb je het weer! Terwijl jij je uitslooft in de keuken, klinkt het jammerend aan tafel "Mamie, ik lust dat niet!". Waarom wil zoon-of dochterlief opeens niet meer eten?!

Eetproblemen in de peutertijd

Ook al maak je je heel wat zorgen nu je kleintje opeens niets meer lijkt te eten, het is een normale fase waar kinderen in hun peutertijd mee te maken krijgen.

Peuters en kleuters tussen 1 en 4 jaar hebben lang niet zo veel eten nodig als baby's. Het eerste jaar komen baby’s zo’n 7 kilo aan. De groeifase van een peuter verloopt veel langzamer. Op enkele jaren tijd hoeven ze maar enkele kilo's aan te komen. Peuters hebben dus veel minder behoefte aan eten.

Maak je je echt zorgen, contacteer je jouw kinderarts. Lees ook even de tips van onze voedingsspecialisten over eetproblemen bij kinderen.

Een eigen willetje veroorzaakt eetproblemen

Daarnaast krijgt je kleintje nu ook een eigen persoonlijkheid, een eigen willetje. Je peuter test zijn of haar grenzen en ontdekt dat ze best wat macht over mama en papa hebben als die de wanhoop nabij zijn... Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over het slechte eetgedrag van je kind en dat het je ook wel eens irriteert. Hoe meer je aandringt, hoe koppiger je kindje nu zal weigeren. Je peuter heeft immers snel door dat jij je zorgen maakt en hem of haar probeert te overtuigen met een spelletje, een liedje of een lekker snoepje na het eten. Je beloont je kindje voor slecht gedrag... met alle gevolgen vandien.

Maar wat doe ik dan aan het eetprobleem van mijn peuter?

Zie het niet langer als een eet-probleem! Je kind eet minder omdat het minder nodig heeft. En daarnaast test jouw peuter hoe ver hij kan gaan...

Basisregel 1: Jij bepaalt wat er gegeten wordt, jouw kind bepaalt hoeveel er gegeten wordt.

5 tafelregels om het eetprobleem van je peuter aan te pakken

  • Eet op vaste tijdstippen en probeer met het hele gezin samen aan tafel te zitten.
  • Geef vlak voor een maaltijd geen snoep. Als je kind niet wil eten, neem je het bord weg als de tafel wordt geruimd. Dwing je kind niet het bord leeg te eten! Daarna wordt er ook niets lekkers meer uitgedeeld. Vraagt je kind 's avonds toch nog naar zijn bord, leg je uit dat het te laat is. Er wordt gegeten als het eten op tafel staat. Maak je geen zorgen; je kind kan gerust een avond zonder eten naar bed!
  • Heel wat kinderen willen geen groenten eten. Mix ze onder een aardappelpuree waardoor de puree een leuke kleur krijgt en je zal al snel zien dat het dan wel lukt! Het oog wil immers ook wat...

Waarom koken jullie niet een keertje samen? Maak samen een bord met Mijnheer Spinazie en Mevrouw Peer. Heel wat kinderen vinden het trouwens ook erg leuk te helpen met de keuze in de supermarkt; net als de "groten". Zo wordt het veel interessanter wat er op je bord ligt!

  • Leer je kind goede tafelmanieren en respecteer ze zelf. Boeken en TV gaan niet samen met eten. Koop voor je kind een leuk bestek, een vrolijk servies en een eigen glas. Laat hen kiezen uit welk bord ze vandaag willen eten. Wedden dat eten nu wel een feest wordt?
  • Zorg voor 3 hoofdmaaltijden per dag en plan verschillende tussendoortjes zodat dat er nooit meer dan 2 tot 3 uur verloopt tussen twee voedingsmomenten. Buiten deze tijdstippen wordt er niet gegeten.

Mamie, ik lust dat niet!

Word niet boos als je kind iets niet lust en dwing het nooit te eten wat het niet mag. Je zal snel doorhebben of je kind niet wil eten of echt niet lust wat er op het bord ligt.

Smakelijk!