Antibiotica in vlees is oorzaak van overgewicht bij kinderen

Antibiotica wordt gebruikt als groeimiddel bij dieren en komt zo bij onze baby's terecht. Het gevolg? Antibiotica werkt minder goed als geneesmiddel en baby's worden te dik!


Antibiotica in vlees is oorzaak van overgewicht bij kinderen

Antibiotica in ons vlees

Twee studies leggen verband tussen antibiotica en de kans op overgewicht op latere leeftijd. Antibiotica wordt gebruikt als groeimiddel bij dieren en komt zo bij onze baby's terecht.

Het gevolg? Uit eerder onderzoek bleek al dat het gebruik leidt tot de ontwikkeling van gevaarlijke antibioticaresistentie. Nu blijkt het ook invloed te hebben op de ontwikkeling van overgewicht.

De Amerikaanse onderzoekers voedden muizen met antibiotica die gebruikt wordt in de veehouderij. Het bleek dat muizen die antibiotica toegediend kregen 10 tot 15 procent meer lichaamsvet hadden als ze ouder waren dan muizen die geen antibiotica in hun voedsel hadden. Ook waren er allerlei hormonale veranderingen waarneembaar.

Overgewicht bij kinderen door antibiotica

In de twee studie volgden de onderzoekers ruim 10.000 baby’s die in het eerste levensjaar werden blootgesteld aan antibiotica. Het bleek dat baby’s die in het eerste half jaar antibiotica kregen, na 38 maanden een grotere kans op overgewicht hadden.

Het effect was niet zichtbaar bij kinderen die de eerste 6 maanden vrij gewaard bleven van antibiotica, maar die dat wel kregen tussen maand 6 en 14.