Suiker voor de eerste verjaardag?

Je kindje eet in het eerste levensjaar best geen suiker. Maar suiker vind je vandaag niet alleen in snoep... Baby.Be geeft deze week gezonde tips die elke mama moet weten!


Suiker voor de eerste verjaardag?

Je kindje eet in het eerste levensjaar best geen suiker. Maar suiker vind je vandaag niet alleen in snoep... Baby.Be geeft deze week gezonde tips die elke mama moet weten!

Suiker in het eerste levensjaar

Steeds meer ouders vinden het belangrijk dat hun baby in het eerste levensjaar niet te veel conserveringsmiddelen, smaak- en geurstoffen, kleurstoffen, emulgatoren en suikers krijgt. Dat blijkt moeilijker als gedacht!

In heel wat voedingsmiddelen - zelfs in potjesvoeding - vind je immers bewaarmiddelen, kleurstoffen en toegevoegde suikers of snelle suikers. Je kind heeft suiker nodig, ook in het eerste levensjaar, maar vind die in brood, aardappelen en rijst. Toegevoegde suikers zijn niet nodig.

  • Toegevoegde suikers geven je kind geen noodzakelijke stoffen. Integendeel, de kleine lichaampjes verbruiken zoveel energie om deze suikers af te bouwen en die energie hebben ze eigenlijk nodig om hun weerstand op te bouwen.
  • Ook als de tandjes van je baby nog niet te zien zijn, is suiker slecht voor de tanden! Waarom zou jij je kindje laten wennen aan zoetigheid en suikers, als je het in enkele jaren weer af moet leren? In de eerste jaren leer je immers al kennen wat je later lekker vindt!
  • Suiker zou de opname van calcium verslechteren en laat dat net nu belangrijk zijn voor je kleine zoon of dochter in de groeifase!

Tussendoortjes in het eerste levensjaar

De volgende tussendoortjes vinden veel baby's lekker en zijn gezonder dan een koekje:

  • Toastjes of droge korsten
  • Gedroogd fruit (rozijntjes, abrikozen)
  • Stukje kaas
  • Soepstengel
  • Rijstwafel

Probeer je kindje ook niet gelijk aan zoete toetjes zoals een danoontje te wennen, maar geef gewoon yoghurt. Kinderen tot 1 jaar horen geen honing te eten! Niet omwille van het hoge suikergehalte, maar omdat honing een bacterie kan bevatten die kinderen niet verwerken kunnen!