Van borstvoeding tot flesvoeding


Van borstvoeding tot flesvoeding

Borstvoeding

Specialisten zijn unaniem: borstvoeding is om verschillende redenen het beste voor baby's, zowel voor hun gezondheid, als praktisch gezien.

Borstvoeding geven heeft heel wat praktische voordelen, omdat moedermelk altijd beschikbaar is, de ideale temperatuur heeft en perfect steriel is. Qua hoeveelheid en samenstelling past moedermelk zich automatisch aan de behoeften van je baby aan. Moedermelk bevat bovendien alles wat een baby die eerste maanden nodig heeft om goed te groeien: vitamines en mineralen, gezonde vetten en koolhydraten, maar ook antistoffen die bescherming bieden tegen infecties en allergieën. Kinderen die borstvoeding krijgen, zouden op latere leeftijd ook minder risico lopen op diabetes of overgewicht.

Borstvoeding geeft baby’s een veilig gevoel en het versterkt de moeder-kindrelatie. Dit fysieke, visuele en olfactorische contact vormt de basis voor een goede relatie tussen moeder en kind. Baby's drinken regelmatig tijdens die eerste levensweken, om de twee tot drie uur. Prachtige, intieme momenten voor jou en je baby.

Afgekolfde moedermelk bewaren

Als je baby aanleggen moeilijk of niet mogelijk is of als je weer aan het werk gaat, blijft afgekolfde moedermelk een betere keuze voor je baby dan kunstvoeding. Afgekolfde melk behoudt ook de meeste van zijn gezondheidsvoordelen.
Het is echter essentieel om bepaalde hygiënevoorschriften op te volgen, zodat de afgekolfde melk die je bewaart geen enkel risico vormt voor je baby. Afgekolfde moedermelk kan op verschillende manieren worden bewaard.
Wat het materiaal betreft: elk potje dat goed gewassen en gespoeld is en dat hermetisch sluit, is geschikt.
Wat de houdbaarheid betreft: deze varieert afhankelijk van de plaats en temperatuur van bewaring:

  • op kamertemperatuur (19 tot 22 °C) gedurende 4 tot 6 uur (maximaal 8 uur),
  • 24 uur op 15 °C,
  • in de koelkast (0 tot 4 °C) gedurende 48 uur,
  • 4 maanden in de vriezer (-18 °C).

Als je moedermelk in de koelkast ontdooit, kan je ze slechts 2 uur op kamertemperatuur bewaren en mag ze niet opnieuw ingevroren worden! Gekoelde afgekolfde melk geniet de voorkeur boven ontdooide, bevroren melk, omdat bij het invriezen altijd wat stoffen verloren gaan.

Babyflesjes

In de overgang van borstvoeding op flesvoeding is het belangrijk dat je een babyfles vindt die het beste bij de behoeften van je baby past, zodat je baby de fles probleemloos accepteert. De keuze van het speentje speelt een belangrijke rol. De speen van MAM wordt gemakkelijk door baby's geaccepteerd dankzij het zachte SkinSoft™ siliconen oppervlak en de unieke platte vorm, die heel vertrouwd aanvoelt.

Om ervoor te zorgen dat baby’s gemakkelijk van een babyflesje kunnen drinken, moet de melkstroom regelmatig zijn. De MAM Easy Start ™ Antikoliekfles, die ontwikkeld werd in samenwerking met medische experts en ouders, heeft een bodem met ventilatie voor optimale luchtuitwisseling. Je baby kan zo ontspannen drinken omdat de melkstroom regelmatig is.

De effectiviteit van de MAM Easy Start™-fles tegen een opgeblazen gevoel en koliek werd bewezen door twee recente onderzoeken. Dankzij de bodem met ventiel schuimt de melk niet: je baby slikt daardoor minder lucht, waardoor er minder gasvorming, oprispingen en buikkrampjes zijn.

De anti-koliek Easy Start-fles van MAM is het ideale flesje voor zuigelingen en baby's die geen borstvoeding meer krijgen. Baby's kunnen op hun eigen tempo, ontspannen, in de armen van papa of mama drinken.

Meer lezen: Lees nu meer