Help! Ik versta mijn dochtertje niet!


Help! Ik versta mijn dochtertje niet!

Hoe schattig je dat babytaaltje ook vindt, vanaf 3 jaar wordt het toch stilaan tijd dat je kindje begrijpelijk leert spreken. De sociale horizon van je kind wordt breder en andere mensen moeten je kind dus ook kunnen begrijpen.

Je merkt dat de woordenschat van je kind gaandeweg rijker wordt en daar ben je uiteraard blij mee. Toch merk je dat niemand je kind begrijpt terwijl jij wel weet waarover je kind het heeft. Je kind spreekt nog steeds een "babytaaltje" en je vrienden zeggen "Wat zei hij/ze? Ik heb het niet begrepen." En ook jij moet toegeven dat je niet alles begrijpt...

Om je kind te helpen stilaan afscheid te nemen van zijn babytaaltje, geven we je de volgende tips:

Spreek zelf duidelijk!

  • Gebruik zelf altijd de 'juiste woorden' en herhaal niet zijn uitvindingen in de veronderstelling dat je kind je dan beter begrijpt. Je kind is perfect in staat om correcte taal te begrijpen. Spreek de woorden die je kind vervormt zelf wel correct uit en probeer ze vaak te gebruiken. Door het woord vaak correct te horen, zal je kind het ook zo overnemen.

Herhalen

  • Je kan je kind ook vragen om te herhalen wat jij zegt maar daar mag je niet mee overdrijven. Als je te veel aandringt, loop je het risico je kind te ontmoedigen.

Laat oudere kinderen duidelijk spreken

  • Zorg er ook voor dat de oudste kinden niet je jongste beginnen na te praten. Het is het kleinste kind dat gestimuleerd moet worden om zijn taal te ontwikkelen en niet omgekeerd.

Weg met de tutter!

  • Op 3-jarige leeftijd is het ook tijd om afscheid te nemen van de fameuze 'tut' of fopspeen. Door op een fopspeen of een fles te zuigen, neemt de tong een bepaalde positie in die typisch is voor baby's. Dit maakt het echter moeilijk om klanken en woorden correct uit te spreken.

Blijft je kind onduidelijk spreken?

  • Als je kind nog steeds uitspraakmoeilijkheden vertoont op 4 jaar, is het belangrijk er met de kinderarts over te praten. Hij kan dan nagaan of het gehoor van je kind goed is en je indien nodig doorverwijzen naar een specialist. Op die manier kunnen die taalproblemen van de baan worden geholpen voor je kind naar het eerste leerjaar gaat.

Het is belangrijk voor je kind dat het leert 'normaal' te spreken zodat niet alleen mama en papa maar ook andere mensen begrijpen wat het zegt. Als het naar school gaat, wint het sociaal leven aan belang en communicatie dus ook. Help je kind dus hierbij zodat het ten volle kan genieten van zijn nieuwe contacten.