Het begin van autonomie


Het begin van autonomie

De vooruitgang die je kind boekt, zal je regelmatig verbazen. Tussen 2 en 4 jaar, is het er klaar voor om geleidelijk aan zijn autonomie te verwerven. Je zal je kind regelmatig horen zeggen "nee, ik" of "ik alleen". Zo maakt je kind je duidelijk dat het wil leren om alleen zijn plan te trekken.

Hoe kan je als ouder je kind helpen zijn autonomie te verwerven en uit te breiden?

  • Eerst en vooral kan je je kind voorstellen een aantal taken ‘alleen' uit te voeren. De weg naar autonomie is een lange weg die ieder op zijn ritme bewandelt. Aarzel dus niet rustig de tijd te nemen in functie van het leerritme van je kind.
  • Laat je kind aan tafel alleen zijn plan trekken want het is stilaan in staat om netjes en alleen eten. Het kan al alleen met een vork en met een lepel eten en houdt zijn bekertje in 1 hand vast.
  • Tussen 2 en 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag al zindelijk en leren ze ook stilaan de nacht droog door te brengen. Omdat 'de dag zonder luiers doorkomen' in vele kleuterscholen als een van de toelatingscriteria gehanteerd wordt, heb je er alle belang bij om je kind hierbij te helpen. Leer je kind ook vanaf het begin dat de handjes gewassen moeten worden nadat het pipi gedaan heeft of voordat het aan tafel gaat.
  • Om zich aan of uit te kleden, begint het kind ook zijn autonomie op te eisen. Op 2 jaar wil hij het al zelf doen maar uiteraard lukt dat nog niet altijd even goed. Op 3 jaar daarentegen kan hij zijn jas al alleen aandoen, de knopen van zijn jas losmaken, zijn schoenen en sokken aan- en uitdoen.

Op 4 jaar is het plaatje helemaal compleet: hij kan zich bijna helemaal alleen aan- en uitkleden. Om zijn veters te binden, zal het kind nog 2 of 3 jaar je hulp nodig hebben.

Als je weet dat je kind zich op school moet omkleden voor een bepaalde les, geef het kleren die makkelijk uit en aan te doen zijn. Dat zal het voor je kind en voor de juffrouw makkelijker maken.

De kleuterschool

De kleuterschool is een plaats waar je kleintje ver van jou leert leven. Dat is in feite al een grote vorm van autonomie vergeleken met zijn eerste jaren waarin zijn leven zich voornamelijk tot het gezin beperkte. Op de kleuterschool krijgt je kind de gelegenheid om te leren tekenen, knippen, plakken. Bovendien worden er enkele sociale vaardigheden bijgebracht zoals luisteren naar de anderen, elk om de beurt het woord nemen, speelgoed delen, even stil blijven zitten,...

Je kind maakt gestaag vooruitgang en eist zijn autonomie op maar toch heeft je kind nog veel nood aan jouw zorgen. Op sommige momenten zou het opnieuw een baby willen zijn...

Aarzel niet om je kind voortdurend aan te moedigen bij zijn inspanningen om te groeien. Je kind zal des te fierder en gemotiveerder zijn.