Lost een pak voor de broek ongehoorzaamheid op?


Lost een pak voor de broek ongehoorzaamheid op?

Ouders krijgen voor het eerst te maken met ongehoorzaamheid als hun baby uitgroeit tot een peuter die zelf de wereld om zich heen begint te verkennen. 'Nee' kan dan een uitnodiging worden om toch te ontdekken wat er achter de kastdeur, onder de tafel of in een doos steekt.

Hoe ga je om met die allereerste ongehoorzaamheid?

Het is duidelijk dat ongehoorzaamheid onmiddellijk in de kiem gesmoord moet worden. Als je ongehoorzaamheid nu laat voorbij gaan, zal jouw kind in de toekomst steeds minder naar jou luisteren.

Maar een kleintje dat net kan lopen, begrijpt toch nog niet waarom hij of zij iets niet mag doen?

Heel wat ouders bestraffen die eerste ongehoorzaamheid dan ook met een pak voor de broek. Toch raden wij dit af. Slaan komt plotseling en onverwacht. Het kan tot agressief gedrag bij je kindje leiden op latere leeftijd. Daarnaast helpt het je kindje niet te begrijpen waarom iets fout was.

Hoe pak je ongehoorzaamhei dan aan?

Je doet er beter aan je te hurken tot op ooghoogte van je kind. Daarna neem je zijn of haar handen vast en zeg je met een boze gelaatsuitdrukking 'nee'. Als het niet duidelijk is voor je kind of hij blijft verder proberen waar hij mee bezig was, neem je zijn handen vaster in jouw handen. Je neemt speelgoed weg en legt uit dat je dat wegneemt omdat hij zich niet gedragen heeft.

Je moet begrijpen dat gehoorzaamheid een leerproces is wat tijd vraagt. Jouw kindje kan niet van de eerste maal alles perfect doen. Wil je vermijden dat je vaak boos moet worden? Dan is het aan jou om sloten op de kasten te zetten en weg te nemen in huis waar je kleintje niet mag aankomen. Enkel dan kan je voorkomen opnieuw en opnieuw uit te moeten leggen waarom iets niet mag.