Babyzwemmertjes zijn niet bang

Het is gelukkig al lang geleden dat we een baby zomaar in het water smeten, als een fles in de zee. Nu we overtuigd zijn van het belang van een meer delicate begeleiding, moeten we natuurlijk een kindje, bij zijn eerste kennismaking met water, goed leren omringen … Maar hoe doe je dat?  Manuel Gomes, Pool Coordinator bij Aspria La Rasante reikt ons een succesvolle manier aan om een baby op zijn gemak te laten zijn in het water.


Babyzwemmertjes zijn niet bang

Weg met de vooroordelen

Elke ouder wil het beste voor zijn kindje en maar brengt op die manier indirect soms zijn angst en vrees aan het kindje over. Die beschermende houding, hoe noodzakelijk die ook is, kan de verkenning en de ontdekking van deze nieuwe wereld de baby soms in de weg staan.

« De baby heeft negen maanden in de buik van zijn moeder doorgebracht, dus denken dat een baby bang is voor water…., wel, we zouden beter moeten weten! Vanaf zijn geboorte is de baby meer in staat om te zwemmen dan om te lopen ». Dus vergeet niet dat aangezien angst communicatief is, een positieve houding dat eveneens is.

Let er tenslotte op dat u niet een te groot zwembad kiest, want die zijn soms een beetje beangstigend en het is er vaak te luidruchtig voor de kleintjes.

Ga samen zwemmen; een werkelijk plezier

Spelletjes geven vertrouwen en helpen het kindje zijn vrees te overwinnen. Als uw kindje met tegenzin het water ingaat, bedenk dan dat spelletjes zijn aandacht en eventuele vrees zullen afleiden. Maak daar dus gebruik van met zwembandjes, een gieter, ballen enz.

Het advies van Manuel Gomez is een klein spelletje zonder hulpmiddelen te spelen zodat het kindje vertrouwen krijgt dat het kan blijven drijven. De eerste fase is uw kindje aan de rand van het zwembad te laten zitten met natuurlijk de nodige voorzichtigheid (houd in het begin zijn handje vast als dat nodig is). Probeer het daarna in uw richting in het water te laten springen. Bij het springen vangt u hem op en zit hem weer op de rand van het zwembad om bij te komen van dat grote avontuur. Als u dat blijft herhalen, zult u zien dat uw kindje zijn angst begint kwijt te raken.

Laat hem leren

In het water ontwikkelt u het evenwicht en de psychomotoriek van uw kindje in het algemeen. Help hem in eerste instantie zijn steunpunten te vinden en laat hem op zijn eigen ritme vooruitgaan.

« Een goede voorbereiding gebeurt thuis. Als u hem in bad stop bijvoorbeeld, adviseer ik om hem rijkelijk met water te overgieten zodat hij oogreflexen aanleert, zijn ademhaling leert beheersen en zijn mond op tijd sluit. »

De goede handelingen

Al bezit de baby vanaf zijn geboorte de kostbare reflexen als hij in het water gaat, weet dan dat de ouders zelf de goede handelingen nog moeten aanleren. Daarom is het bezoek aan een babyzwemschool helemaal geen gek idee. U wordt er door specialisten begeleid en leert er uw kindje de basistechnieken aan om op zijn rug of buik te drijven en hem vertrouwen te geven dat hij zelf zijn hoofdje boven water kan houden.

« U zal zien dat er een vrees ontstaat die nadien moeilijk weg te nemen als dit werk niet vanaf zeer jonge leeftijd goed wordt gedaan. »

Accessoires die het leven vergemakkelijken.

Denk eens aan aangepaste hulpmiddelen. De zwemband om de hals beangstigt de ouders maar blijkt daarentegen perfect geschikt te zijn voor kinderen. Het belangrijkste verschil is dat het kindje helemaal vrij is in zijn bewegingen en in het water niet kan ‘omvallen’ (in tegenstelling met een gewoon zwembandje). Zo werkt de baby aan zijn evenwicht en gebruikt het alle spieren van zijn lichaam.

Een ander interessant hulpmiddel is een lichte luchtmatras, maar die niet volledig drijft. Dat verplicht uw kindje namelijk om te compenseren en door bewegingen voldoende drijfvermogen te verkrijgen. Dat is een voorzichtige oefening die wel altijd onder toezicht van de ouders moet worden uitgevoerd. 

Nog een paar laatste adviezen van Manuel

  • Eerste advies: vermijd het zwembad voor kinderen jonger dan 4,5 maand en beperk de eerste sessies tot twintig minuten, éénmaal per week. Houd er rekening mee dat een langere blootstelling aan chloor schadelijk is voor kinderen van jonge leeftijd.
  • Tweede advies: droog de oren van uw kindje goed, want zij zijn uiterst vatbaar voor een oorontsteking (bedek, indien nodig, hun hoofdjes na het zwemmen).
  • Derde advies: kies voor een zwembad met een comfortabele temperatuur van ongeveer 32° (dat staat in het algemeen gelijk aan kleine zwembadjes); dat neemt al een eventuele blokkering weg vanwege de temperatuur.
  • Laatste advies: vergeet tenslotte niet dat leren tijd vraagt en dat u niets mag forceren. Vandaag kunnen we constateren dat een hardhandige aanpak van vroeger van de babyzwemmertjes, zelden het verhoopte resultaat behaalde, sterker nog, bij de kleine kinderen een aanhoudend trauma heeft veroorzaakt. Dus, ga voorzichtig te werk!

Bij Aspria Royal La Rasante creëren we kwaliteitsmomenten voor het hele gezin.
Onze vele programma's, faciliteiten, experts en stages voor jongeren houden kinderen bezig terwijl hun ouders zich richten op hun eigen welzijn.

Word nu lid en profiteer van de 90 dagen tevredenheidsgarantie!

.  
→ https://www.aspria.com/nl/