De pamperrekening

Een pamperrekening is vaak niet veel anders dan een normale spaarrekening. Of is een pamperrekening voor je baby toch meer?


pamperrekening

Je hebt er beslist al over nagedacht. Openen we een pamperrekening voor onze baby? En wat is eigenlijk het voordeel van zo'n pamperrekening? Is het niet eenvoudiger een "normale" spaarrekening te openen? Wat is het verschil tussen al de pamperrekeningen en een kinderrekening?

De pamperrekening

Een pamperrekening is een kinderrekening of spaarrekening die ouders openen na (en soms zelfs voor) de geboorte van hun kind. Het is de bedoeling dat ze elke maand een klein bedrag op deze rekening zetten zodat het kind op latere leeftijd een aardig bedrag heeft. Een pamperrekening is vaak niet veel anders dan een normale spaarrekening.

Voor de banken is dit een mogelijkheid jouw kind aan hen te binden; zij weten maar al te goed dat kinderen dan later veel sneller bij hun vertrouwde bank langs zullen gaan voor een woonlening of andere financiële producten. Daarom mag jij best wel eiden stellen aan je pamperrekening: ga gerust bij verschillende banken voorbij en laat je gedetailleerd uitleggen wat de voor-en nadelen zijn.

Geboortelijst

Bij een tweede kindje laten heel wat ouders het rekeningnummer van de pamperrekening op het geboortekaartje drukken als cadeautip, in plaats van een geboortelijst. Heel wat babyproducten heb je immers nog van je eerste kind, en op die manier kan je meteen beginnen sparen voor je tweede kind. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of dit wel gepast is; in Vlaanderen wordt dit zeer goed geaccepteerd.

Voor-en nadelen van een pamperrekening

Hier zijn enkele adviezen die de redactie van Baby.be je graag meegeeft;

  • Een pamperrekening is zelden interessanter dan een "normale" spaarrekening. Hogere interesten worden vaak maar tot een bepaalde leeftijd uitgekeerd. Als we naar de markt kijken bieden kleinere banken meestal een beter tarief dan grootbanken. Deze banken bieden betere voorwaarden aan kinderen en doen meer moeite om nieuwe klanten binnen te halen. Vooral de jongsten zijn voor hen een belangrijke doelgroep omdat zij de klantwaarde op lange termijn bekijken.
  • Het geld op de pamperrekening is enkel toegankelijk voor je kind vanaf een bepaalde leeftijd. Jij zelf kan - ook in hoge nood - niet meer aan dat geld. Ook als je kind ziek is of jullie vertrekken naar het buitenland, kan je dus niet meer aan dat geld. Maar ook je kind kan niet onmiddellijk het geld gebruiken. Praat er dus zeker over met je bank of dat de juiste oplossing is. Bij KBC bijvoorbeeld is er een formule waarbij je kind pas na zijn 30ste (!) het geld van zijn spaarrekening kan nemen! Op die manier is er misschien wel een mooi bedrag als je kind een huis koopt of bouwt, maar er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid het gespaarde geld te gebruiken voor zijn studie.

Meer financieel en administratief advies vind je hier!