Handjes wassen met Handige Hans


Handjes wassen met Handige Hans

Hoe moet je je handen wassen? En wanneer? Een kind kan het niet vroeg genoeg leren. Handige Hans helpt ouders en kinderen om het op een leuke manier aan te leren. Met zijn tips zijn je kids zo kampioen handen wassen. Zijn tips zijn gemakkelijk: was je handen op de juiste manier, en was je handen op het juiste moment. Simpel, niet?

De ‘Handjes wassen met Handige Hans’-campagne rond handhygiëne bij kinderen heeft voornamelijk tot doel de verkoudheden, maag-darminfecties zoals diaree en griep, maar ook ernstigere infecties zoals longontsteking en geelzucht (hepatitis A) te voorkomen en de overdracht ervan in te dijken.

Daarnaast zorgt een goede handhygiëne er ook voor dat we minder ongezonde stoffen opnemen uit ons leefmilieu. Een voorbeeld: lood en cadmium in de lucht worden minder in ons lichaam opgenomen door een goede handhygiëne.

Hoe was je je handen?

Vijf makkelijke stappen:

1) Maak je handen nat.

2) Doe er daarna vloeibare zeep op. Doe je best om niet te knoeien met water en zeep. Ouders, gewone zeep volstaat, antibacteriële zeep geeft geen beter resultaat!

3) Overal goed wrijven: bovenkant, onderkant, ook tussen je vingers, en vergeet je duimen niet!

4) Grondig onder de kraan afspoelen.

5) Handen afdrogen met een propere handdoek of papieren doekje. Ouders, let erop dat de kinderen hun handen steeds kunnen afdrogen met een zuivere handdoek.

Wanneer was je je handen?

Vier belangrijke momenten:

1) Voor het eten.

2) Na het toiletgebruik.

3) Na het niezen, snuiten of hoesten.

4) Bij vieze handen (ook na spelen in de zandbak!)

Om je kindjes te motiveren, vind je op de website van Handige Hans ook allerlei leuke ondersteunde materialen zoals: stappenkaartjes, muurkaartjes, beloningskaart, memoryspel en kleurplaten. Gewoon doorklikken, downloaden en printen.

Veel wasplezier!