Tandpasta kiezen voor je baby


Tandpasta kiezen voor je baby

Laten we eerst even kijken naar de samenstelling van tandpasta.

De belangrijkste functie van een goede tandpasta is de tanden schoon te maken. Daarvoor bevat tandpasta detergentia en schuur- en polijstmiddelen die de vorming van tandplak bestrijden. Voor kinderen is deze gewone tandpasta niet geschikt omdat de schuur- en polijstmiddelen hun tandglazuur kunnen beschadigen.

Tegen de vorming van cariës bevat tandpasta in vele gevallen sodiumfluoride. Fluoride is goed omdat het de tanden sterker maakt. Toch kan je voor je kind beter peutertandpasta kopen met een klein beetje fluoride. Het kind slikt namelijk meer tandpasta in dan een volwassen. Als aanvulling kan je je kind dan fluoridetabletjes geven. Met tabletjes erbij krijgt je kind zoveel fluoride binnen als het nodig heeft. Geef het tabletje bijvoorbeeld na het eten en niet meteen na het poetsen. Vaker een beetje fluoride verdeeld over de dag helpt meer dan veel in één keer.

Voor je kind kan je dus bij de apotheker een tandpasta vragen met een goede smaak die weinig schuur- en polijstmiddelen bevat en minder fluoride. De kleurstoffen in tandpasta voldoen aan de meest uiteenlopende smaken zonder cariës te veroorzaken. Je kan bijvoorbeeld de volgende smaken kiezen:

  • banaan
  • aardbei
  • munt
  • vanille