Behandeling huilbaby kan levensgevaarlijk zijn !

Plooien en vouwen van baby's in fysiotherapie kan leiden tot ernstige complicaties bij huilbaby's.


Behandeling huilbaby kan levensgevaarlijk zijn !

Steeds meer fysiotherapeuten bieden een alternatieve behandeling voor huilbaby's aan. Maar die behandeling, cranio-sacrale therapie genoemd, blijkt nu te leiden tot hartritmestoornissen en moeilijkheden bij de ademhaling.

Alternatieve behandeling huilbaby

Steeds meer therapeuten behandelen huilbaby's door ze dubbel te vouwen of diep te buigen. Kinderartsen en huisartsen waarschuwen nu dat deze behandelmethode kan leiden tot ernstige complicaties of zelfs de dood door ademhalingsmoeilijkheden en hartritmestoornissen.

"De ademweg kan worden belemmerd, door het duwen in de nek kan je baby hartritmestoornissen krijgen en het ruggenmerg kan worden afgeknikt bij een baby", zegt kinderarts Verlaat uit Nijmegen tegen RTL.

Craniosacrale therapie voor huilbaby

Het buigen van baby's zou volgens de therapeuten het hersenvocht stimuleren om te stromen waardoor problemen worden verholpen. Steeds vaker gebruiken fysiotherapeuten en osteopaten hiervoor een techniek waarbij ze het kindje terugbrengen in de foetushouding. Dat is erg gevaarlijk; in de baarmoeder hoeft een baby niet zelf te ademen. Als een kindje in een foetushouding wordt gebracht, kan de ademhaling belemmerd worden.

Alternatieve therapie voor huilbaby

In 2007 overleed de Nederlandse Marloe, een gezonde baby van 3 maanden oud, na een behandeling door een fysiotherapeut. In Duitsland was ook al een geval bekend van een baby die na een cranio-sacrale behandeling was overleden. Elke fysiotherapeut of osteopaat kan een alternatieve praktijk met dit soort behandelingen openen in ons land. Huisartsen en kinderartsen maken zich dan ook zorgen omdat ouders vaak het onderscheid tussen een alternatieve en medische behandelingen niet zien.

Huilbaby

Ga met een huilbaby eerst naar een kinderarts of een vroedvrouw, voor je naar alternatieve methoden grijpt.