Antwerpse crèche die kinderen op planken liet slapen !

Verschillende ouders hebben hun kinderen uit de Antwerpse crèche Kai-Mook gehaald, nadat enkele verzorgers bekend maakten dat de kinderen er niet goed werden verzorgd.


Antwerpse crèche die kinderen op planken liet slapen !

Verschillende ouders hebben hun kinderen uit de Antwerpse crèche Kai-Mook gehaald, nadat enkele verzorgers bekend maakten dat de kinderen er niet goed werden verzorgd. De kinderen kregen ongezond en onvoldoende te eten en moesten op houten planken slapen.

De bom ontplofte twee weken geleden. Verzorger Jonas Peeters stapte toen naar de ouders van de kinderen die de crèche over de vloer kreeg. "Ik kon het niet meer aanzien. De eigenares bleef maar kinderen toelaten, terwijl daar eigenlijk geen plaats voor was. Ze loog de ouders ook voor. Ze verzekerde hen dat de kinderen elke dag vers voedsel kregen, maar niets was minder waar. Alles kwam uit blik of dozen. En op was op. Vaak moesten kinderen het met koekjes stellen."

Sophie Cuylits, mama van de 19 maanden oude Lulu Bervoets, zag met eigen ogen hoe het fout liep in Kai-Mook. "Het leek ons altijd een heel leuke, gezellige crèche, maar na enkele geruchten ben ik eens onverwacht op bezoek geweest. Toen ik binnenkwam waren ze het eten aan het bereiden. Een doos mousseline en twee kleine blikjes erwtjes voor twintig kinderen. Sommigen kregen maar enkele lepels puree. Waarom mijn dochter al vier maanden op hetzelfde gewicht bleef, werd me meteen duidelijk."

In de slaapzaal boven was het al niet veel beter. "Er waren veel te weinig bedjes voor de kinderen en op sommigen lag zelfs geen matras", vertelt Cuylits. "Die kinderen moesten gewoon op een houten plank slapen." Samen met nog enkele andere ouders besliste Cuylits meteen om haar kind uit de crèche te halen. De drie verzorgers die er werkten, stapten op.

Nadat stad Antwerpen twee klachten kreeg, voerde die donderdagochtend een onverwachte controle uit. "Er is iemand van Kind en Gezin, een dokter en een stadsingenieur ter plaatse geweest", zegt de woordvoerder van het kabinet van de burgemeester. "Ze hebben geen vaststellingen gedaan die een onmiddellijke sluiting zou verantwoorden. Maar de klachten die we binnenkregen, nemen we heel ernstig en we zullen deze zaak opvolgen."

Kind en Gezin benadrukt dat de crèche in kwestie niet erkend is bij hen. "Daarom is dat pas gestemde decreet voor de kinderopvang zo belangrijk", zegt woordvoerder Ronny Machiels. "Alle crèches zullen in de toekomst een vergunning moeten hebben. En de voorwaarden zijn streng. De eigenares van de crèche wou geen commentaar geven.

Bron : De Morgen