Welk fietskarretje kies jij?

Je beslist een fietskarretje te kopen in plaats van een fietsstoeltje. Slim, want zo speel je op veilig. Maar hoe kies je nu uit het enorme aanbod het veiligste fietskarretje.


Welk fietskarretje kies jij?

Je beslist een fietskarretje te kopen in plaats van een fietsstoeltje. Slim, want zo speel je op veilig. Maar hoe kies je nu uit het enorme aanbod het veiligste fietskarretje?

Fietskarretjes achteraan

In ons land kennen we vooral de fietskarretjes die achteraan je eigen fiets - de moederfiets - worden gehangen. Een groot aantal merken biedt deze fietskarretjes aan, die goedkoper zijn dan de bakfietsen - de fietsen met een bakje vooraan. Jammer genoeg is het niet altijd duidelijk wat de veiligste fietskarretjes achter aan je fiets zijn; de meeste testen op het internet blijken al enkele jaren oud.

In een fietskar zitten kinderen dichter bij de grond, waardoor ze niet diep kunnen vallen. De Duitse ADAC bewees trouwens dat fietskarren ook bij een aanrijding niet snel omvallen en dat de veiligheidskooi extra bescherming biedt.

De Nederlandse consumentenwebsite verzamelde alle recente testen en vergeleek de resultaten. Dat is dan ook waarschijnlijk de beste plaats om je informatie over veiligheid, kwaliteit en prijs bij elkaar te zoeken! De fietskar Burley D'Lite werd ook in buurland Duitsland als beste fietskar gekozen.

Fietskarretje vooraan

In Nederland worden ook heel wat bakfietsen gebruikt; fietsen met een bakje vooraan om je kind te vervoeren. Deze fietsen zouden nog veiliger zijn als de fietsen met een karretje achteraan omdat je je kind voortdurend kan zien. Uit Nederlandse gebruikerstesten blijkt dat de modellen van Bakfiets.nl het beste scoren.

Omdat de bakfiets onder alle omstandigheden stabiel op drie wielen stil staat zijn ze erg geschikt voor stadsverkeer (met veel stoplichten en kruispunten). Je moet er wel rekening mee houden dat je met een bakfiets 'anders' fietst. Meehangen (zoals bij een gewone fiets) is uit den boze, de bestuurder kan dan de controle verliezen en zelfs omvallen.

Langere remweg

Houd er rekening mee dat je een langere remweg hebt met een fietskar. Goede remmen zijn natuurlijk altijd belangrijk; met een zware fietskar zijn ze onmisbaar.

Veel fietsplezier!

Foto's: Nihola, Babboe, Burley, Croozer