Welke stoffen kunnen echt niet voor je baby?

Polyamide, polyester ... deze stoffen klinken echt niet alsof ze voor een baby bedoeld zijn. Maar is het wel zo erg als je denkt?


Welke stoffen kunnen echt niet voor je baby?

Als je vandaag Instagram of Pinterest moet geloven, dan zouden al je babykleertjes uit natuurlijke materialen moeten zijn. Maar heel wat natuurlijke babykleertjes zijn opvallend duurder dan de babykleding die je in de grote ketens kan vinden. Als je budget niet voldoende is en je die babykleertjes uit de ketens eigenlijk mooi vind, geven wij je een paar tips mee! 

Heel wat goedkopere kleding wordt gemaakt uit synthetische vezels. Polyamide, polyester ... deze klinken niet alsof je ze je kind wil aantrekken. Maar lang niet alle synthetische vezels zijn zo erg als je denkt voor je baby.

De babyhuid is tot 5 keer dunner dan de huid van een volwassene. Dit maakt de huid van je baby kwetsbaar. Pas rond het vierde levensjaar is de opperhuid goed ontwikkeld.

Van welk materiaal zijn synthetische vezels gemaakt?

De grondstof voor synthetische vezels is aardolie en cellulose. De grondstoffen worden verwerkt tot garens door chemische processen.

Vaak voorkomend: polyester en polyamide/nylon

Polyester (afkorting: PES) is meestal een basisvezel voor fleece. Het is licht en houdt het lichaam warm. Het wordt beschouwd als resistent, sneldrogend en ijzervrij. Polyester is goed voor mensen met allergieën, omdat het geen dierlijke ingrediënten bevat. Hoewel het synthetisch wordt geproduceerd, is het recyclebaar. Wanneer impregnatie wordt gebruikt, is de stof ook waterafstotend. Polyester moet regelmatig worden gereinigd omdat het snel geurtjes absorbeert. 

Polyamide / Nylon (afkorting: PI) is dun maar duurzaam. Het absorbeert weinig vocht, net als polyester, en je baby's zweet kan niet door de stof naar buiten. Zo koelt je kind snel af.

Polyester en polyamide gebruik je dan ook enkel voor buitenkleding; niet voor kleding die op de huis van je baby ligt! Duurzaam zijn deze stoffen niet. Synthetische stoffen zijn schadelijk voor de natuur. Het winnen van aardolie en het maken van plastic is milieubelastend. Bij het wassen van de kleding komen er miniscule stukjes plastic los: microvezels. Dit komt in het water terecht en het wordt door dieren opgegeten.

En hoe zit het met deze synthetische materialen voor je baby? 

Elasthan / Polyurethane (afkorting: EL) is een synthetische vezel die tot zeven keer zijn lengte kan worden uitgerekt en wordt meestal gebruikt in combinatie met andere stoffen om stretchstoffen te produceren. Het is heel gemakkelijk schoon te maken.

Viscose (afkorting: CV of VI) is gemaakt van pure cellulose van verschillende boomsoorten en verschilt dus van andere synthetische vezels. Het is een natuurlijke synthetische vezel, om zo te zeggen. Ze wordt vaak rayon genoemd . Viscose absorbeert het vocht goed en voelt koel aan, maar viscose is nog steeds niet erg duurzaam. Om van dat hout een zachte stof te maken is een grote hoeveelheid chemicaliën nodig. Deze chemicaliën komen in aanraking met de kwetsbare huid van jouw baby.

Je kiest dan ook beter voor  Lyocell / Tencel (afkorting: LC / TE), een viscoseproduct. Tencel gebruikt alleen niet-toxische en organische oplosmiddelen. Het oplosmiddel kan zelfs na fabricage worden hergebruikt en is daarom zeer milieuvriendelijk. 

Opgelet, natuurlijk of synthetisch - kinderkleding moet je altijd wassen voordat je ze draagt.