Is jouw kinderstoel wel veilig? IKEA roept hoge stoel terug

De meeste ongevallen met baby's en kleuters gebeuren thuis. Een kind dat valt uit zijn of haar kinderstoel is daarbij een van de meest voorkomende ongevallen. Hoe veilig is jouw kinderstoel?


Is jouw kinderstoel wel veilig? IKEA roept hoge stoel terug

Heb jij een IKEA kinderstoel ? Lekker praktisch en niet duur, horen wij je zeggen.

Maar IKEA zelf roept haar klanten nu op om de kinderstoel te controleren en de klantendienst te contacteren. IKEA kreeg immers meldingen dat de veiligheidsriem van de kinderstoel onverwacht kan opengaan, waardoor je kind uit de stoel kan vallen. Controleer hier of jouw kinderstoel van IKEA veilig is.

Vallen uit de hoge stoel: een van de meest voorkomende ongevallen thuis

Vanaf 8 maanden - de moment waarop je baby stabiel in de kinderstoel zit - wordt je kind steeds mobieler en ook de kinderstoel houdt hem of haar niet tegen te bewegen. 94% van de ongelukken met een kinderstoel wordt veroorzaakt doordat een kind uit de stoel probeert te klimmen en valt.

Is jouw kinderstoel veilig?

  • Door je kindje vast te klikken met een veiligheidsgordel wordt het risico dat je kleintje uit de hoge stoel valt kleiner. Fabrikanten als BabyBjörn hebben daarnaast een kinderstoel ontwikkelt die met het tafelblad je kind vastzetten in de kinderstoel; de meest veilige kinderstoel tot nog toe.
  • Naast een gordel om de heupen moet er ook een kruisbandje aanwezig zijn. Dit voorkomt dat je kind onderuit kan glijden en zo uit de kinderstoel valt. Zorg ervoor dat alleen volwassenen de sluitingen kunnen blokkeren en deblokkeren; anders kan je kind zelf of kunnen broertjes en zusjes de stoel openen en kan je baby vallen.