Het breken van de vliezen

Het breken van de vliezen betekent concreet dat de zak met vruchtwater waarin de baby zit, begint te scheuren. Daardoor komt er vruchtwater vrij. Het breken van de vliezen is niet pijnlijk maar gebeurt wel onverwachts.


Het breken van de vliezen

Let altijd op de kleur van het vruchtwater dat je verliest. Het hoort kleurloos of lichtroze te zijn. Er kunnen witte vlokjes in voorkomen maar het mag niet gekleurd zijn. Als het vruchtwater geel, groen of bruin is, dan bevat het meconium. Dat is de eerste ontlasting van de baby die normaal gezien pas kort na de bevalling vrijkomt. Omdat dit kan betekenen dat de baby het benauwd heeft, moet je in dit geval dadelijk contact opnemen met je verloskundige.

Laat na het breken van je vliezen niks meer met je vagina in contact komen om het risico op infecties te vermijden. Neem een douche in plaats van een bad tot de bevalling echt begint. Bij de meeste vrouwen beginnen de weeën snel na het breken van de vliezen. Als het te lang duurt voor de weeën spontaan op gang komen, wordt de bevalling ingeleid (d.w.z. dat de bevalling kunstmatig in gang wordt gezet) om infecties te voorkomen.