De baby uitwendig draaien: wat, hoe, waarom?

Op je laatste bezoek aan de gynaecoloog, zegt hij opeens dat de baby uitwendig gedraaid moet worden om een keizersnede te vermijden. Maar wat betekent dat?


De baby uitwendig draaien: wat, hoe, waarom?

Baby's horen met het hoofd naar beneden te liggen voor de bevalling, maar  soms 'zitten' ze zelfs in de laatste dagen voor de bevalling nog rechtop, de zogenoemde stuitligging. Normaal draaien baby's zich in de achste maand met het hoofd naar beneden. Is dat niet het geval, zal de gynaecoloog je doorverwijzen om de baby te kantelen of te draaien. In Nederland voerde men nu een groot onderzoek naar de stuitligging en het uitwendig draaien.

Stuitligging

Normaal komt 80 procent van de baby's in stuitligging via een keizersnede ter wereld, omdat een 'gewone' bevalling in dit geval risico's met zich meebrengt. Van de in Nederland onderzochte aanstaande moeders die een of meerdere draaipogingen ondergingen, kon 57 procent uiteindelijk zonder keizersnede bevallen, dus via de vagina.

In een gedetailleerde brochure vind je alles over de stuitligging en het uitwendig draaien.

Het gebeurt volgens de onderzoekers nog te vaak dat zwangeren met een baby in stuitligging niet weten dat ze hun baby kunnen laten draaien. Volgens de onderzoekers bestaan er ook vooroordelen over het uitwendig draaien van baby's, dat het veel pijn zou doen en dat het tot ernstige complicaties leidt.