Hoe kies ik de schoenen van mijn baby?

Babyvoeten zijn goed geoliede wandelmachines, maar ze zijn ook heel kwetsbaar. De schoenkeuze is daarom van groot belang. Hieronder enkele richtlijnen die je helpen bij de keuze van het juiste schoeisel voor baby’s voeten.


Hoe kies ik de schoenen van mijn baby?

Hebben kleintjes jonger dan 1 jaar schoenen nodig?

Sommige merken lopen hoog op met de voordelen van steunschoenen voor zuigelingen. Toch zijn podologen het eens: babyvoetjes kan je best met rust laten zolang de baby nog niet kan lopen – wat meestal pas tussen 9 en 18 maanden gebeurt – of zolang je kleine wandelaar nog geen zin heeft om op twee benen te blijven staan.

Pas wel op voor gladde vloeren; antislipsokken zijn hiervoor geschikt. Je kan baby ook tijdens de vakantie of een weekendje aan zee laten lopen op het strand. Zand is uitermate geschikt om de voetspieren te verstevigen. Ga je met baby het huis uit, dan raden we babyslofjes of soepele schoenen zonder zool aan.

Hoe bereken je de schoenmaat?

De voeten van baby zijn in groei. Tussen 9 en 24 maanden zullen zijn voetjes 3 cm groeien; vervolgens 1 cm per jaar tot hij 5 kaarsjes uitblaast. Je bent gewaarschuwd dat er heel veel schoenen aan te pas zullen komen! Maar hoe bereken je de schoenmaat? Met de favoriete tool van jonge ouders: de voetmeter. Wanneer de voet van baby plat op de grond staat, kan deze tot 1 cm langer uitvallen dan in rust. Een handige voetmeter is dus onmisbaar om de exacte schoenmaat te berekenen.

Wanneer koop ik de eerste schoenen voor baby?

Verschillende zaken geven je een idee. Je kan schoenen beginnen kopen wanneer je kleine ontdekker zelfzekerder wordt en zonder ondersteuning begint rond te lopen, of wanneer hij voor de helft van de dag rechtop staat. Schoenen zijn echter niet geschikt als ‘afdankertjes’, in tegenstelling tot kleding. Soms nemen schoenen de vorm van de voeten van de vorige eigenaar over!

Hoe kies ik de juiste schoenen?

De gekozen schoenen bepalen het welzijn van de kindervoetjes. De schoenen moeten aangepast zijn aan de morfologie van de voeten van je baby.

Tussen 12 en 36 maanden is het tijd voor schoenen voor de eerste stapjes. Deze schoenen mogen niet te laag zijn en ze moeten een lage hak van maximum 1 cm hebben, omdat ze de voet moeten ondersteunen en als het ware een onbuigzame steunmuur moeten vormen om verstuikingen te voorkomen. Je kan de onbuigzaamheid controleren door even te drukken op de hak. Hoog oplopende schoenen zijn niet verplicht! Het is vooral belangrijk dat wrijving met de knobbels van de enkels voorkomen wordt. De schacht moet vrij soepel zijn en de schoen moet van de bal van de voet tot aan de neus luchtdoorlatend zijn om de tenen te laten ademen en zo overlapping van de tenen te voorkomen. Dit kan namelijk leiden tot een oncomfortabel gevoel of zelfs ingegroeide teennagels.

Een hoge vetersluiting is verkieslijk om de voeten niet samen te drukken. Velcro is geschikt voor het bevorderen van de autonomie. Een zool in crêpe of elastomeer is onontbeerlijk om uitglijden te vermijden. 

Kies voor leer omdat dit comfortabeler is. Leer laat de voeten ademen en beperkt transpiratie, zowel bij binnen- als buitengebruik. Controleer ook of de achterkant van de schacht opgevuld is. Een vulling geeft een betere ondersteuning aan de enkel en voorkomt pijnlijke wrijving. Bij warm weer vormen linnen baskets of sandalen een goede aanvulling. Je hoeft ze alleen maar af te wisselen.

Thuis is het beter om de voetjes van je baby niet op te sluiten in schoenen, zelfs als hij begint rond te huppelen. Laat zijn voetjes vrij zolang dit mogelijk is. Maar schoenen zijn wel verplicht wanneer je het huis verlaat.

Klik hier om de baby schoenen collectie van Vertbaudet te ontdekken.