Ik moet mijn kerstinkopen doen met mijn 3-jarige Zoe in sleeptouw. Hoe vermijd ik een shopping-drama?


Ik moet mijn kerstinkopen doen met mijn 3-jarige Zoe in sleeptouw. Hoe vermijd ik een shopping-drama?

Shoppen met kleine kinderen kan heel leuk en gezellig zijn, maar soms is het een ware beproeving. Niets zo gênant als een krijsend kind aan je hand. Plezier of drama, shoppen met kids blijft hoe dan ook een hele onderneming.

Met onze tips behoort die shoppingstress voorgoed tot het verleden. Vanaf nu gaan jullie weer lekker ontspannen shoppen!

1. Shoppen met kinderen: vertrek ’s morgens

Kleuters worden humeuriger naarmate de dag vordert.

2. Shoppen met kinderen: Sanitaire stop vóór vertrek (geldt voor iedereen in de familie)

Vergeet zeker niet te checken of je nog voldoende luiers en vochtige doekjes in je luiertas hebt.

3. Shoppen met kinderen: Neem een koelbox mee in de koffer van de wagen

Doen jullie onderweg ook boodschappen in de supermarkt, neem dan een koelbox met gekoelde koelelementen mee. Geen stress meer om de levensmiddelen tijdig in de koelkast te krijgen, want met een kleuter op sleeptouw ligt het tempo vanzelfsprekend een stuk lager.

4. Shoppen met kinderen: Maak vooraf duidelijke afspraken met je kind én met jezelf

Vertel je kind onderweg waar jullie naar toe gaan, wat jullie daar gaan doen en wat je van je kind verwacht. Kleine kinderen zien in al die grote winkels zo veel leuks en begrijpen nog niet dat jullie niet alles mee naar huis kunnen nemen. Toon dus wel begrip als ze misschien toch beginnen zeuren. Voor zeurgedrag is er maar een remedie: afleiden. Het is wel belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt wat kan en wat niet, want toch toegeven nadat je eerst ‘nee’ hebt gezegd, is om problemen vragen.

5. Shoppen met kinderen: Knuffels, speelgoedjes en boekjes blijven altijd in de auto

Zo gaan ze niet verloren en voorkom je dat je peuter steeds meer en meer wil meenemen uit de auto. Zonder speeltjes en knuffeltjes praten jullie ook meer en heeft je peuter de kans om de mensen en omgeving om zich heen te bestuderen. Steek eventueel een speeltje in je tas voor ‘noodgevallen’.

6. Shoppen met kinderen: Loslopen of niet?

Ben je gehaast of is het erg druk? Laat je peutertje dan in de kinderwagen of winkelkar zitten. Je kunt hen immers niet de aandacht en sturing geven die ze op zulke momenten vragen. Vertel je kind wel duidelijk waarom hij niet los kan rondlopen. Complimenteer goed gedrag. Ben je lang onderweg, las dan wandelpauzes in. Is het rustig, heb je tijd genoeg en is je peuter flink, dan is loslopen natuurlijk geen enkel probleem.

7. Shoppen met kinderen: Afleiden, afleiden en nog eens afleiden (werkt ook bij vaders)

Crisissituatie? Negeer het negatieve gedrag van jengelende en zeurende peuters zo veel mogelijk. Dat werkt echt het beste. Leid ze af door ze te laten helpen met zoeken en kiezen. Geef hen positieve aandacht. Goed gedrag complimenteer en beloon je.

8. Shoppen met kinderen: Gezonde tussendoortjes

Als je lang onderweg bent, voorzie dan snacks die je kind zelf gemakkelijk kan vasthouden en eten zonder te knoeien. Denk aan ontbijtkoek, mueslirepen, voorgesneden stukken fruit of groenten, zoals komkommer en wortel. Vergeet zeker niet een flesje of een drinkbeker met water in je tas te stoppen.

9. Shoppen met kinderen: Multifunctionele vochtige doekjes niet vergeten

Altijd handig! Om vuile snoetjes, neusjes, handjes en billetjes te poetsen.

10. Shoppen met kinderen: Meehelpen vinden kleuters altijd leuk

Helpen boodschappen zoeken en uitkiezen. Samen een boodschappenmand dragen. Het boodschappenlijstje vasthouden. Boodschappen in een winkelkar leggen. Zelf een winkelkarretje duwen. Ze vinden het allemaal geweldig!

Veel shoppingplezier!