Een kind van 4 jaar


Een kind van 4 jaar

De cijfers

Op vier jaar zet de groei zich gestaag verder: een kind van vier weegt tussen 14,5 kg en 18 kg en is gemiddeld tussen 97 en 104cm groot.

Na een relatief rustig jaar, steken er dit jaar nieuwe moeilijkheden de kop is. Gelukkig ben jij er om dankzij de combinatie van liefde, geduld en vastberadenheid je kind te helpen het hoofd te bieden aan verschillende moeilijkheden.

Ontwikkeling en vooruitgang

Je kind is het nu gewoon om naar school te gaan waar het vooruitgang blijft boeken en ook stilaan begint te schrijven. Op deze leeftijd kan je al zien of je kind links- of rechtshandig is.

Na zijn ‘werkdag' op school, moet een kind zich kunnen uitleven en heeft het behoefte aan lichamelijke inspanning. Daarom zijn wandelingen, fietstochten of een andere manier van sporten meer dan welkom na een schooldag. In onze rubriek ‘vrije tijd' kan je bovendien talrijke ideëen vinden die aangepast zijn aan de leeftijd van je kind.

Je zal merken dat de woordenschat van je kind zich uitbreidt... vooral met scheldwoorden! En het zal erg gemotiveerd zijn om je die vooruitgang te tonen. Je kan daar best niet te veel op reageren en eenvoudigweg zeggen dat je er zeker van bent dat het ook mooiere woorden kent. Door te veel te reageren, loop je het risico dat het nog gemotiveerder zal zijn om de ‘nieuwe woorden' te gebruiken.

Een kind van 4 is veel bezig met zijn lichaam maar ook met zijn persoonlijke ‘geschiedenis': zijn geboorte, zijn eerste levensjaar... en zal bijgevolg je veel vragen stellen over seksualiteit, over geboorte.

Op 4 jaar doen de meeste kinderen geen namiddagdutjes meer. En 's nachts wordt hun slaap meer dan eens verstoord door nachtmerries of angstaanvallen. Je kind zal ook tijdens de dag onrustiger worden: het zal soms autoritair, agressief reageren tov vriendjes en de ouders. Probeer hierbij als ouder altijd een vastberaden en consequente houding aan te nemen.

Verbeelding

De verbeelding van je kind kent geen grenzen! Maak daar gebruik van en geef het kind bijvoorbeeld de mogelijkheid om zich te verkleden. Je zal zien dat je kind zo veel verschillende verhalen zal verzinnen. Het zal verschillende personages spelen en daarbij de realiteit en verbeelding met elkaar vermengen. Het zal daarvoor zijn inspiratie halen uit verhaaltjes die je hem vertelt of uit dingen die het op TV heeft gezien. TV zowel als computer zullen steeds meer de aandacht van het kind beginnen te trekken.

Let hierbij wel op dat je kind niet overdrijft. Een redelijk gebruik van de TV en de computer kan verrijkend zijn maar het is natuurlijk aan jou als ouder om daarbij de programma's zorgvuldig te selecteren en de grenzen op te leggen. Zoals voor vele dingen is het gezegde “overdaad schaadt” ook hier van toepassing.

Beleefdheid

Blijf in deze fase hameren op beleefdheid. Het is nooit te vroeg om je kind goede manieren te leren. Je kind zal het trouwens aangenaam vinden om zoals 'de grote mensen' behandeld te worden en zal zo gemakkelijker dingen van je aannemen. We komen op dit aspect nog uitgebreid terug in de artikels die uitsluitend aan dit onderwerp gewijd zijn.