Moeder laat zoontje in jurken naar school gaan

Grote discussie in Denemarken waar een mama haar zoontje in meisjeskleding naar de kleuterschool laat gaan, omdat hij zich zo graag verkleedt!


Moeder laat zoontje in jurken naar school gaan

Grote discussie in Denemarken: een mama laat driejarig zoontje Herbert in meisjeskleding naar de kleuterschool gaan, omdat hij zich zo graag verkleedt!

Jongen in meisjeskleren naar school. Is dit nog een rollenspel?

“Het begon met een Pippi Langkouskostuum tijdens carnaval”, vertelde de moeder van Herbert Emil Winther. De driejarige vond een jurk zo leuk dat hij van zijn ouders al snel wat meisjeskleding cadeau kreeg. Echte jurken en rokjes, wel te verstaan - geen verkleedkleding.

“Hij mag ’s ochtends zelf kiezen of hij een jurk of een broek aan wil”, legt zijn moeder uit. Een journalist uit de buurt rook een verhaal en ging meteen de ouders interviewen. Het artikel verscheen in de krant en lokte heftige discussies uit bij ouders en pedagogen. Waar ligt de grens voor jonge kinderen tussen rollenspel en werkelijkheid?

Net dat is het probleem, zeggen experten nu. Je moet kleuters duidelijk maken dat het enkel om verkleden en spelen gaat. Een jongetje van drie kan niet zomaar in meisjeskleren naar school gaan. Net op die leeftijd leren ze immers hun rol kennen.

Discussie over jongen in meisjeskleren

Sommige Deense psychologen en academici zijn nochtans zeer tevreden met Herberts' kledingskeuze. Zij vinden dat kinderen vrij moeten zijn in hun kledingkeuzes. “Het kan toch niet in een progressieve samenleving dat kinderen moeten conformeren aan de traditionele, ouderwetse rollenpatronen”, klinkt het.

Wat vind jij? Moet kunnen? Zou jij je zoontje in meisjeskleding naar school laten gaan?