Jongetjes met tutter worden later gevoellozer


Jongetjes met tutter worden later gevoellozer

Tutter of fopspeen als troostmiddel

Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat jongetjes, die als baby vaak met een tutter of fopspeen rondlopen, later minder gevoelig zijn dan anderen. Door de tutter kunnen ze als baby minder goed gezichtsuitdrukkingen van anderen nabootsen en net daardoor leren ze minder emoties kennen. Voor meisjes blijkt een tutter geen probleem te zijn in het leerproces.

Jongens emoties leren

Baby's leren door na te bootsen. Voor jongens komt daarbij dat het nabootsen van gezichtsuitdrukkingen het leren van emoties stimuleert.

Jongens van 6 en 7 jaar die als baby veel tijd doorbrachten met een fopspeen in hun mond, waren in een studie minder geneigd om de emotionele uitdrukkingen na te bootsen tijdens het kijken naar een videofilm.

Een soortgelijk resultaat zag men bij een groep mannelijke universiteitsstudenten. Degene die als baby vaker een fopspeen gebruikten, scoorden minder goed op tests waarbij ze een bepaald perspectief moesten aannemen. Uit een derde test, die peilde naar de algemene emotionele intelligentie van een groep studenten, bleek dat veelvuldige fopspeengebruikers hun beslissingen minder baseerden op de stemming van andere mensen.

Meisjes blijken geen problemen te hebben, omdat ze uit zichzelf gevoeliger zijn. Voor jongens zou het gebruik van een tutter of fopspeen dan ook beter beperkt worden, zeggen de onderzoekers van de universiteit van Wisconsin.