Voornemens 2014: opvoeden zonder schreeuwen?

Positief opvoeden; iedereen heeft er de mond van vol. Maar kan jij je kind leren waar de grenzen liggen zonder te schreeuwen?


Voornemens 2014: opvoeden zonder schreeuwen?

We doen het allemaal wel eens, ook al willen we perfecte ouders zijn: schreeuwen op onze kinderen. Daarna voelen we ons leeg, verdrietig en opgejaagd. Want uiteindelijk maken we onze kinderen verdrietig en krijgen we niet gezegd wat we willen zeggen.

Kan je opvoeden zonder schreeuwen?

Recent ontwikkelde een Nederlandse papa de Kiddie App, een i-phone app om je kind positief op te voeden aan de hand van on-line motivatieschema's. Motivatieschema's werken prima, maar af en toe maak je je toch nog boos. Daarom kunnen we als goed voornemen alvast proberen om niet te roepen als we boos worden.

Als je de volgende keer voelt dat je boos gaat worden, tel je eerst even tot 10. Je bedenkt daarbij waarom je zo boos bent en probeert dat aan je kind uit te leggen. Het is belangrijk dat je helder uitlegt wat je van je kind verwacht en waarom je dat verwacht, dat je uitlegt wat de gevolgen zijn en ze ook toepast als je kind niet luistert.

Leg hen eerst uit wat de gevolgen zijn en pas de gevolgen toe. "Mama heeft al drie keer gevraagd je speelgoed op te ruimen. Het is nu vast slaaptijd en dan kan er niet meer gespeeld worden. We hebben afgesproken dat het speelgoed elke avond weggeborgen wordt. Ik word boos als je nu niet luistert en leg je speelgoed weg tot morgenavond als je niet meteen doet wat we afgesproken hebben."

Gemakkelijk is het niet om dit op een rustige toon te zeggen, maar het geeft jou en je kind wel een beter gevoel voor het slapengaan!