Hoe leer jij je kleuter knippen?

Leren knippen; een belangrijke oorbereiding op de school!


Hoe leer jij je kleuter knippen?

Wist je dat het belangrijker is voor je kind om bij de schoolstart goed te kunnen knippen dan tot 20 te kunnen tellen?

De fijne motoriek van je kind is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling voor je kind in de school komt. 'Heel wat kinderen kunnen op hun eerste schooldag tellen tot 100, het alfabet aframmelen of in het Engels groeten', zegt Nathaly, lerares in het eerste leerjaar. 'Maar goed vormen uitknippen hebben ze niet geleerd. Later ontdekken we dan dat schrijven voor deze kinderen erg moeilijk is, en er achter dat tellen geen besef van hoeveelheden steekt of het alfabet het lezen moeilijker maakt omdat de klanken onjuist aangeleerd werden.'

Net daarom raden leraars van het eerste leerjaar ouders aan zich niet bezig te houden met het alfabet of met rekenopgaven. Veel belangrijker is dat je kleuter een potlood goed leert vasthouden door veel te kleuren en te tekenen en dat het zelfstandig cirkels, vierkanten en driehoeken uitknippen kan.

Maar hoe leer je een kleuter knippen?

1. Schenk je kind in ieder geval een goede schaar, en let erop of deze schaar voor links-of rechtshandigen is. Niets is zo frustrerend als een schaar die het papier dubbel klapt in plaats van knipt.

2. Voor het knippen is het belangrijk dat het kind beschikt over kracht in de handen. Oefen bijvoorbeeld met pincetten en wasknijpers.

3. Als het kind de basishandeling van het openen en sluiten van de schaar onder de knie heeft, kan het oefenen. Geef je kind niet te dik papier en haal gekleurd papier om het knutselen zo leuk mogelijk te maken. Begin met gras te knippen en maak later, na veel oefenen, slakken en andere vormen waarbij rond gesneden wordt. Laat ook eens een rol klei knippen met een plastic schaar, of laat rietjes in kleine stukjes knippen en rijg er een ketting van!