Mama, waar komen baby's eigenlijk vandaan?

'Waar komen baby's vandaan?' Wat als je kleuter je met deze vraag bestookt? Hoe maak je jouw kleuter duidelijk dat het niet de ooievaar is die baby's aan huis brengt en dat ze ook niet uit bloemkolen groeien?


Mama, waar komen baby's eigenlijk vandaan?

Kinderen worden niet gebracht door de ooievaar. Ze groeien ook niet uit bloemkolen. En ook het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes is nogal vaag en maakt je kleuter niet duidelijk waar kinderen werkelijk vandaan komen.

Seksuele voorlichting van je kleuter

Vroeger werden allerhande verhalen en halve waarheden vertelt om kinderen te verklaren waar ze vandaan komen. Vandaag de dag is men al wat minder preuts en vertelt men simpelweg de waarheid, want tenslotte heeft een kind het recht om te weten waar het vandaan komt.

Natuurlijk hoef je jouw kleuter niet meteen een uitgebreide biologieles te gaan geven. Op zijn leeftijd is het immers nog moeilijk om al deze abstracte termen te begrijpen. Maak je kleuter dus in klare taal duidelijk waar het in essentie om gaat.

Het is vooral belangrijk dat je het verschil tussen jongens en meisjes duidelijk maakt en de gevoelens die kunnen ontstaan tussen beide geslachten. Schaam je vooral niet om hierover te vertellen, want anders draag je deze schaamte over op je kind.

Enkele leuke boeken over seksuele voorlichting voor kleuters

Er zijn al heel wat leuke boeken verschenen over seksuele voorlichting van kleuters. Deze kunnen je uit de nood helpen wanneer je kleuter afkomt met de vraag waar baby's vandaan komen. Wij sommen hier enkele leuke boeken over seksuele voorlichting voor je op.

  • Heel leuk om nieuwsgierige kleuters voor te lichten is het boek Babyzaadjes. Het boek vertelt op een speelse manier waar baby's vandaan komen en hoe ze in mama's buik groeien.
  • Waar was ik voor ik er was? vertelt het verhaal van een jongen die zich een hele hoop vragen stelt over zijn bestaan. Waar komt hij vandaan? Hoe is hij in mama's buik terechtgekomen? In dit boek gaat hij op zoek naar het antwoord op al deze vragen.
  • De koning wil een kindje gaat over een onwetende koning die graag wil weten waar kinderen vandaan komen, omdat hij zelf ook een baby wil. Zijn lakei, die al een baby heeft, moet hem vertellen waar kinderen juist vandaan komen, maar schaamt zich een beetje en durft de waarheid niet te vertellen. Grappig boek om je kind duidelijk te maken waar baby's vandaan komen.