Kleuters van ouders met smartphone ongelukkiger

Psychologische tijdschriften waarschuwen steeds vaker: 'Ouders, leg je smartphone weg.'


Kleuters van ouders met smartphone ongelukkiger

De kleuterpuberteit, depressies bij kinderen, ADHD... psychologen kregen nooit eerder zoveel kinderen en ouders et problemen over de vloer. Waar ligt dat toch aan, vroegen een paar onderzoekers zich af. En wat ze vaststelden is onthutsend!

De Amerikaanse psycholoog Steiner-Adair stelde vast dat meer dan de helft van de onderzochte kinderen uit verschillende milieus zich eenzaam, ongelukkig en verdrietig voelden. De oorzaak? Hun ouders en hun smartphones. Ouders zijn immers zo vaak met hun laptop, i-pad of smartphone bezig dat kinderen mini-momenten missen.

Mini-momenten zijn die momenten waarop een kind je aankijkt omdat het zich onzeker voelt, omdat het wat geks doet of omdat het eenvoudigweg oogcontact met je zoekt om je wat te vertellen. Kinderen moeten hun ouders nu drie, vier keer roepen voor ze hun aandacht kunnen trekken, en vaak antwoorden ouders dan ook nog dat ze niet zo moeten zeuren of zo luid moeten worden. Maar die aandachtstrekkerij wordt wel beloond... Want het luider worden trekt je aandacht weg van je smartphone, terwijl je kind eigenlijk al aan die mini-momenten voldoende zou moeten hebben om je aandacht te trekken. Dus word je kind nog luider...

Gevolgen op lange termijn

Men merkt nu reeds dat het aantal zelfmoorden bij tieners stijgt, het aantal depressies bij kinderen opvallend hoog ligt. Steiner-Adair is overtuigd dat dit het gevolg is van het gemis aan mini-momenten. Kinderen kunnen niet meer 'bonden' met hun ouders zoals vroeger.

Psycholoog Jenny Radesky van de Boston University ontdekte dat kinderen vandaag belangrijke sociale bouwstenen missen in hun opvoeding. Door het gebrek aan mini-momenten kunnen kinderen hun emoties niet meer kwijt; ze leren er niet meer mee om te gaan. Ze leren eigenlijk door veel met ons te praten, door onze gezichtsuitdrukkingen te bestuderen wanneer zij wat vertellen. Maar de smartphone staat dezer dagen als een muur tussen het gezicht van ouder en kind.

Psychologen doen dan ook steeds vaker de oproep aan ouders om zichzelf regels op te leggen;

- Geen smartphones of i-pads aan tafel, bij het eten.

- Geen smartphones op een vrije avond of een weekenddag met je kinderen. Er is nog voldoende tijd 's avonds om op je mini-scherm te staren!

- Beperk de schermtijd voor kleuters en schoolgaande kinderen.