Opruimen moet je leren!

Baby.Be geeft je tips om je kleuter het opruimen bij te brengen!


Opruimen moet je leren!

Elke keer als je kind al hetspeelgoed heeft uitgehaald, blijft alles gewoon liggen... Kan je een kleuter leren opruimen? En hoe doe je dat?

Opruimen moet je leren!

Opruimen doen we niet van nature; we moeten het leren. Wat je moet weten is dat je kind al vanaf 2 jaar in staat is om op te ruimen of toch ten minste om je te helpen opruimen. Nadat het gespeeld heeft, zou je dus systematisch aan je kind moeten vragen op te ruimen voor het aan een ander spel mag beginnen.

Toon je kind ook aan waarom het niet goed is overal dingen te laten rondslingeren. Zeg dat opruimen noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat de onderdelen van verschillende spelen niet verloren gaan. Opruimen is noodzakelijk om de spelen te blijven gebruiken! Bovendien vermijd je door systematisch op te ruimen dat je op het einde van de week een hele berg speelgoed moet opruimen. En eens die berg er is, is het nog moeilijker om eraan te beginnen!

Orde leert men als kleuter!

Als je bij je kind vanaf jonge leeftijd de gewoonte creëert om op te ruimen, zal het een automatisme worden. Zodra het een gewoonte wordt, zal je kind kunnen opruimen zonder dat je ieder keer moet helpen of zonder dat je het ieder keer moet herhalen.

Als je daarentegen te lang wacht voor je beroep doet op de hulp van je schattebot, kan je op onbegrip stoten. De overgang zal dan moeilijk te begrijpen zijn voor je kind: "Waarom vragen mijn ouders nu plots dat IK opruim terwijl ZIJ het altijd zelf hebben gedaan?"

Hoe leer je een kleuter opruimen?

  • Je kan van het opruimen zelf een spel maken, bv.: “Ik ben benieuwd wie het snelst de meeste blokken zal opruimen!” of “Jij neemt de blauwe en rode blokken en ik neem de andere kleuren.” In het laatste geval ruimt je kind niet alleen op maar leert het bovendien de kleuren.
  • Om het je kind makkelijk te maken alles op te ruimen, zou je bv. een grote kist of doos kunnen geven waar het alle speelgoed in moet doen. Je kan er zelfs vinden op wieltjes die je makkelijk kan verplaatsen, waardoor het nog makkelijker wordt.
  • Kleef kleurtjes op de verschillende opbergdozen zodat je kind speelgoed leert sorteren. Je kan ook stickers kopen met dieren of zelfs speelgoed zodat de vlokken in de juiste doos gaan.