De kleuterpuberteit: hoe ga je er mee om?

Ze zijn nog maar net 3, maar lijken je hele huishouden onder de duim te houden. De kleuterpuberteit... wij geven je tips om er mee om te gaan!


De kleuterpuberteit: hoe ga je er mee om?

Van de "terrible two" naar de kleuterpuberteit?

Je kent ze wel; de ’terrible two’. Kleine meisjes en jongens die nog maar net kunnen lopen en praten, maar die schreeuwend, huilend en stampvoetend op de grond van de supermarkt liggen. Peuters hebben hun boosheid nog niet onder controle en krijgen zich niet uitgedrukt - met driftbuien proberen ze je te vertellen wat er aan de hand is.

Maar net als jij denkt dat het eindelijk allemaal achter de rug is, breekt een nieuw tijdperk aan: de kleuterpuberteit.

De kleuterpuberteit

Je kind is 3 en heeft ondertussen een eigen persoonlijkheid. Vaak is het ontzettend leuk dat je kind je nu begrijpt en zoveel vragen heeft over alles wat het ziet. Maar nu je kind slimmer is, weet het ook hoe het kan manipuleren, zeuren en lijkt het steeds vaker met je in discussie te gaan.

  • Nooit in discussie gaan!

Daar ligt meteen het eerste probleem; heel wat ouders laten zich meenemen in deze discussies. Je kind begint te onderhandelen; vertelt je dat het morgen braaf zal zijn als het vandaag langer opblijven mag. Maar bedtijd is bedtijd. Wees consequent. Vooral in de kleuterpuberteit is consequentie belangrijk.

  • Dreig nooit met straf als je uiteindelijk de straf niet uitvoert!

Dreig nooit je kind te straffen als je het uiteindelijk niet doet. Bedenk straffen die je kan waarmaken. Waarschuw één keer en zet je kind vervolgens op de gang of op de trap. Leg altijd uit waarom je kind straf krijgt; zodoende kan een kleuter zijn/haar gedrag leren aanpassen.

Denk eraan dat positief gedrag beloond hoort te worden! Prijs je kind wanneer het iets goed doet.

  • Ga verveling tegen!

Je kind leert nu zo snel dat het zich ook kan vervelen als het geen nieuwe uitdagingen krijgt, waardoor de kleuterpuberteit goed losbarst. Onderneem samen steeds weer nieuwe dingen. Stuur je kleuter naar school of schrijf hem of haar in bij het kleuterturnen, de watergewenning of een muziekcursus voor kleuters.