Je kind in de hoek zetten. Kan dat nog?

Het lijkt soms of straffen uit den boze is. Maar hoe stel jij dan nog grenzen? Kan jij je kind nog wel in de hoek zetten zonder commentaar van anderen?


Je kind in de hoek zetten. Kan dat nog?

Je kind gedraagt zich niet zoals het hoort en je wil daarom duidelijke grenzen vastleggen. Vroeger werd men als straf in de hoek gezet. Maar kan dat vandaag nog wel zonder opmerkingen van anderen te krijgen?

Je kind straffen: in de hoek zetten

Eigenlijk is het traditionele straffen en 'in de hoek staan' een vorm van time-out. Je maakt je kind duidelijk dat het zo niet verder kan; dat het even moet stilstaan en over zijn of haar gedrag moet nadenken.

Heeft het wel zin je kind in de hoek te zetten?

Kinderen onder de 18 maanden begrijpen nog niet wat je bedoelt als je ze straft of in de hoek zet maar voor ze 2 jaar oud worden, ontdekken ze dat ze een individuele persoon zijn en krijgen ze een eigen willetje. Dat dat willetje niet altijd overeenstemt met dat van hun ouders vinden ze bijzonder interessant en ze gaan er volop mee experimenteren. Straffen door je kind in de hoek te zetten, doe je niet zomaar - enkele regels moet je als ouder in acht nemen!

  • Hoe lang je je kind best in de hoek laat staan, is afhankelijk van de leeftijd. Kinderpsychologen raden aan 1 minuut per jaar te rekenen, omdat een minuutje voor een kind oneindig lang lijkt. Een driejarig kind straf je dus door het 3 minuten in de hoek te zetten.
  • Waarom jij je kind straft, moet duidelijk zijn. Leg je kind uit wat aan zijn of haar gedrag fout was en waarom. Zet je op ooghoogte van je kind. Als jij je kind uit de hoek haalt, vraag je nog even na waarom het daar stond. Laat je kind zelf vertellen wat het fout deed en waarom dat fout was.

Je kind in de hoek zetten: wat met opmerkingen van anderen?

Steeds meer ouders vertellen dat ze opmerkingen krijgen van anderen als ze hun kind publiekelijk straffen. Jammer genoeg is het net dan dat kleuters testen hoe ver ze kunnen gaan; als er maar genoeg anderen in de buurt zijn. In het Forum van Baby.Be vertellen anderen hoe zij hier mee omgaan!