Voor het allereerst naar school!

Nog een paar nachtjes slapen en dan gaat jouw kleintje voor het eerst naar school. Een bijzondere dag in het leven van je kind. Wedden dat je hart nu al klein wordt bij de gedachte aan die bijzondere dag?


Voor het allereerst naar school!

Voor het allereerst naar school!

Nog een paar nachtjes slapen en dan gaat jouw kleintje voor het allereerst naar de kleuterschool. Een bijzondere dag in het leven van je kind. Wedden dat je hart nu al klein wordt bij de gedachte aan die bijzondere dag?

Goed voorbereid naar school!

  • Naar de kleuterschool gaan, is een grote stap in het leven van een kind! Het is zowel voor het kind als voor jou belangrijk dat die eerste schooldag goed verloopt. Het is dus de moeite waard om die dag goed voor te bereiden.
  • Kijk erop toe dat je kind goed uitrust en vroeg gaat slapen de laatste week voor de eerste schooldag. Leg je kind duidelijk uit wat er zal gebeuren en maak samen zijn boekentasje klaar.
  • Zorg ervoor dat je kind op de dag zelf op een kalme en ontspannen manier naar school kan vertrekken. Neem rustig de tijd om met je kind te ontbijten (zoals elke dag trouwens!) en leg ook uit dat eventueel iemand anders 's avonds aan de schoolpoort zal wachten. Probeer de eerste dag toch zelf je kind naar school te brengen, zelfs als dat op andere dagen onmogelijk zal zijn.
  • Ondanks deze voorbereiding en aandacht zou je kind het toch nog moeilijk kunnen vinden om de kleuterschool en vervolgens de klas binnen te stappen. Misschien zal het zelfs beginnen te huilen. Dat is normaal dat je kind erg onder de indruk is : zo veel nieuwe gezichten, nieuwe klasgenootjes die er ook met hun ouders staan. Dat is heel wat drukte. Je zal zien dat het voor jezelf ook een ontroerend moment zal zijn.
  • Zelfs als je kind eerder al naar een kinderdagverblijf ging, zal de overgang naar de kleuterschool toch een grote stap blijven. Je kindje is vanaf nu geen 'baby' meer.
  • Voor kinderen die nooit naar een kinderdagverblijf zijn geweest, betekent de eerste schooldag het eerste afscheid van de mama. Op het moment dat je de klas verlaat, is het belangrijk lief maar vastberaden afscheid te nemen, dat je tegen je kind zegt dat je het opnieuw zal komen halen (of wie dat zal doen) en daarna zou je moeten vertrekken.
  • Het is dan aan de juf om over te nemen en de meeste kinderen stoppen trouwens snel met huilen terwijl ze nieuwe spelletjes ontdekken in de klas. Sommige kinderen blijven echter wel nog een paar dagen huilen wanneer ze 's morgens gebracht worden. Dat is even normaal: eens het nieuw er vanaf is, begint het kind ook te beseffen welke de nadelen van de school zijn : in de refter blijven eten, altijd in groep zijn, ... De school maakt het leven van je kind ook vermoeiender waardoor het gevoeliger wordt en sneller huilt.
  • Maak je in ieder geval geen zorgen: dat zal allemaal snel in orde komen. In enkele weken is je kind het helemaal gewoon om naar school te gaan. Help je kind door beschikbaar te zijn op het moment dat het terug thuis komt 's middags of 's avonds. Luister naar alles wat er op school gebeurd is, wat ze gedaan hebben en feliciteer je kind altijd wanneer het met een tekening of een knutselwerk thuiskomt. Dat zal het enthousiasme van je kind zeker stimuleren en het zal fier zijn op zijn leven als 'groot' kind.

Veel succes die eerste schooldag!

Liesbeth, redactrice