Een logopedist raadplegen?


Een logopedist raadplegen?

Stilaan leert elke baby op zijn eigen ritme praten...

De ontwikkeling van de taal kan verschillen van baby tot baby. Rond 2 maanden begint een zuigeling te brabbelen en klanken te produceren. En dan volgen op een dag de eerste '

magic words

': "mama", "papa".

Als ouder ben je dolgelukkig wanneer je deze woorden hoort. Stilaan ontdekt je kind ook de betekenis van woorden, leert het woorden bij, leert het woorden op voorwerpen plakken,...

"Het is zover, mijn kind kan praten!", denk je. Op 2-jarige leeftijd drukt je kind zich al graag uit met zinnen van 3 of 4 woorden. Op deze leeftijd begrijpt je kind al zo'n 300 woorden, zelfs als het ze niet allemaal gebruikt. Je kind begint ook een beetje de structuur van een taal te begrijpen.

Op 3-jarige leeftijd spreekt je kind 'vlot'. Het kent de betekenis van ongeveer 900 woorden en begint de "ik"-vorm te gebruiken.

Op 4-jarige leeftijd zal de uitspraak van je kind verbeteren. Het zal de medeklinkers nu 'correct' kunnen uitspreken. Je kind zal ook veel vragen stellen en erg aandachtig luisteren naar verhaaltjes die je vertelt.

Maar wat als je kind weinig of niet spreekt? Zou dit te wijten zijn aan een taalachterstand? Moet je een logopedist raadplegen?

Als je kind veel beter begrijpt dan spreekt, als het erg eenvoudige zinnen blijft maken, als zijn woordenschat niet rijker wordt, als het regelmatig stottert of nog steeds brabbelt, is het een goed idee om eens bij de kinderarts langs te gaan. Een onderzoek kan uitwijzen of de taalachterstand niet het gevolg is van een ziekte of een gehoorprobleem of misschien wordt het kind eenvoudigweg niet genoeg gestimuleerd.

Als je nog moeilijkheden vaststelt bij je kind op 3-jarige leeftijd, kan een bezoek aan de logopedist nuttig zijn. De logopedist zal je kind op een ludieke manier aansporen om te praten zonder druk uit te oefenen. Ouders kunnen dergelijke sessies vaak bijwonen zodat zij deze manier van werken thuis kunnen verderzetten.