Reisdocumenten voor buitenlandse vakanties


Reisdocumenten voor buitenlandse vakanties

Reizen opent de ogen en je wereldbeeld. Vooral bij kinderen kunnen reizen een onuitwisbare indruk maken, maar dan is het wel van belang dat je in orde bent op niveau van de identiteitspapieren anders zou je reis wel heel voortijdig kunnen aflopen!

Elke reiziger, of het nu een volwassene is of een kind, dient in het bezit te zijn van identiteitspapieren.

Vanaf je 12 jaar laat je identiteitskaart toe om in heel de Europese Unie te reizen. Beter is om deze steeds bij te hebben, omdat ze steeds kan gevraagd worden tijdens een politiecontrole. Ook tijdens één of ander ongeval kan dit helpen om de familie op de hoogte te brengen.

Een paspoort is dan wel niet verplicht in de Europese lidstaten. Ze is dat wel in de rest van de wereld. Vanaf hun geboorte moeten kinderen in het bezit zijn van hun eigen paspoort wanneer ze reizen in landen waar dit verplicht is. In tegenstelling tot een identiteitskaart, krijg je je paspoort niet automatisch. Je moet die immers aanvragen bij je gemeente. Het is ook belangrijk rekening te houden met het feit dat de uitreiking van paspoorten even op zich kan laten wachten. Tijdig aanvragen is dus de boodschap! Opgelet, wanneer je naar de Verenigde Staten vertrekt, krijg je een elektronisch paspoort.

Tenslotte moeten baby's en minderjarigen die met één ouder reizen verplicht in het bezit zijn van een wettelijke toelating van de andere ouder.

Mijn kind reist alleen...

Let op voorgaande formaliteiten. Daarenboven zal je kind in het bezit moeten zijn van een officieel attest met de handtekeningen van beide ouders. Deze attest moet volgende gegevens bevatten: de data van vertrek en terugkeer, het land van bestemming, het verblijfsadres in het buitenland.

Voor bepaalde landen (bijvoorbeeld: de Dominicaanse Republiek) heb je bovendien een attest van de ambassade van dat land nodig om toelating te krijgen dat je kind alleen reist. Het eenvoudigste is uiteraard voor je vertrek rekening te houden met de ambassade van dat land waar de kinderen naartoe trekken.

Laatste aandachtspunt: het aantal alleenreizende kinderen per vlucht is beperkt. Informeer dus tijdig bij de luchtvaartmaatschappij in kwestie.