Alles over bedplassen (en hoe je dat eindelijk oplost!)

Droge nachten, zonder bedplassen? Dat kan elk kind! (Je moet alleen weten hoe je eraan begint)


Alles over bedplassen (en hoe je dat eindelijk oplost!)

Bedplassen: het komt vaker voor dan je denkt!

Is je kind bijna 5 jaar of ouder enplast het 'snachts nog in bed? Geen paniek, er zijn in België naar schatting meer dan 50 000 kinderen, tussen de 5 en 10 jaar, die bedplassen.

Ongeveer drie op de tien mama’s met kinderen tussen 7 en 15 jaar hebben een kind dat in bed plast of een bedplasprobleem heeft gehad. 7 op de 10 van hen geeft aan dat hun kind één of meerdere keren per week in bed plast(e).

Bedplassen: waarom?

Er zijn hoofdzakelijk 3 redenen waarom kinderen bedplassen.

  • Een eerste reden is dat je kind niet wakker wordt door een volle blaas. Ook niet als de blaas plots samentrekt. Ouders zeggen wel eens dat hun kind te diep slaapt, al is het net bewezen dat deze kinderen niet diep genoeg slapen.
  • Een onstabiele blaas is een tweede reden: de blaas trekt plots en onbewust samen, waardoor het kind in bed plast.
  • Een derde reden is een te hoge urineproductie tijdens de nacht. Normaal gezien valt de urineproductie ’s nachts stil. Gebeurt dat niet, dan maken kinderen tijdens hun slaap meer urine aan dan hun blaasvolume aankan. Gevolg: ’s ochtends een natte luier of een nat bed.

Bedplassen: wat kan je eraan doen?

Is je kind 5 jaar of ouder en plast het nog bijna iedere dag in bed? Ga er dan mee naar je arts. De meeste kinderen worden ’s nachts zindelijk tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar. Is je kind ouder, dan raakt het vaak niet spontaan van bedplassen verlost. Tussen 6 en 7 jaar heeft nog 10% van de kinderen last van het probleem. 5% van de 7-jarigen riskeert om, zonder behandeling, z’n hele leven bedplasser te zijn.

Bedplassen: Luierbroekjes

Hoeveel keer per week je kind bedplast, zegt eigenlijk niet zoveel over de medische ernst van het probleem.

  • Heeft je kind echt last van het bedplassen, ook al is dat maar een paar keer per week, aarzel dan niet om naar de dokter te gaan.
  • Heeft het relatief weinig last van het bedplassen, dan kunnen bijvoorbeeld aangepaste luierbroekjes al een deel van de praktische ongemakken uit de wereld helpen.

Plaskalenders

Op de webpagina vind je de nodige uitleg om een plaskalender samen te stellen. Een plaskalender helpt je arts een beter zicht te krijgen op het probleem, waardoor hij beter kan helpen.