De ovulatietest

De ovulatietest heeft ook tot doel het tijdstip van eisprong te bepalen. Deze methode heeft als voordeel dat het bruikbaar is voor alle vrouwen, of ze nu een regelmatige cyclus hebben of niet.


De ovulatietest

 

Het principe is het volgende: met deze test kan je de LH piek opsporen van (LH: luteïniserend hormoon) in urine. De werking van de eierstokken wordt namelijk geregeld door deze stof LH. De hoeveelheid van dit hormoon in het bloed blijft laag totdat het verhoogt en een maximumhoeveelheid of piek bereikt. Enkele uren na deze piek, wordt de eicel in de eierstokken vrijgegeven. Omdat LH geleidelijk wordt weggevoerd via de urine, laten urinetesten dus toe de piek op te sporen. Je eisprong volgt ongeveer 36 uur op die piek.

Je kan deze tests gewoon bij je apotheker kopen. Je kan best deze test 5 dagen na mekaar op hetzelfde uur doen. Indien het resultaat positief is, zal je binnen de 36 uur een eisprong hebben. Probeer 2 uur voor de test niet meer te drinken want als je veel drinkt is het moeilijker LH in je urine op te sporen.