Ik ben nu negen weken zwanger en zou graag een kuuroord bezoeken. Maar mag je eigenlijk in de sauna wanneer je zwanger bent of kan ik dit maar beter laten?


Ik ben nu negen weken zwanger en zou graag een kuuroord bezoeken. Maar mag je eigenlijk in de sauna wanneer je zwanger bent of kan ik dit maar beter laten?

Een saunabezoek is af te raden wanneer je zwanger bent, ook al lijkt het een ideale manier om te relaxen tijdens je zwangerschap.

Zwangerschap en verhoogde lichaamstemperatuur

Het probleem is dat tijdens een saunabezoek je lichaamstemperatuur sterk kan stijgen, wat schadelijk kan zijn voor je baby. Vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap, wanneer je baby zich nog volop ontwikkelt, is hij bijzonder gevoelig aan invloeden van buitenaf. De hoge temperaturen zouden afwijkingen of zelfs een miskraam kunnen veroorzaken.

Hetzelfde geldt voor jacuzzi’s of hete baden, waarbij de temperatuur van het hete water ook je lichaamstemperatuur kan doen stijgen. Gewone warm water-baden (37° C) mogen normaal gezien geen problemen geven.

Zwangerschap en verlaagde bloeddruk

Bovendien zijn de hoge temperaturen niet alleen potentieel gevaarlijk voor je baby, maar ook voor jezelf. Als je zwanger bent kunnen de hoge temperatuur je bloeddruk verlagen, waardoor je duizelig kan worden.

Zwangere vrouwen hebben immers een hoger bloedvolume en lagere bloeddruk dan wanneer ze niet zwanger zijn. In de sauna gaan je bloedvaten door de warmte uitzetten, waardoor je bloeddruk nog verder zakt, waardoor er kans is op verminderde bloedtoevoer naar je baby. Of je begint je duizelig te voelen, waardoor je je evenwicht kan verliezen of zelfs vallen. Wat op zich dan ook weer gevaarlijk kan zijn voor je baby.

Zwangerschap en ontsluiting

Maak je normaal gezien tijdens je sauna-bezoek ook gebruik van dompelbaden? Weet dan dat ook deze af te raden zijn in de laatste vier tot zes weken voor de bevalling! In die periode zou je al lichte ontsluiting kunnen hebben en die baden zouden de gevaar op infectie kunnen verhogen.

Zwanger naar het kuuroord

Wil je tijdens je zwangerschap jezelf toch graag eens laten verwennen in een spa? Ga dan voor een schoonheidsverzorging of professionele zwangerschapsmassage of zoek een kuuroord uit met een speciaal programma voor zwangere vrouwen.

Annelies, redactrice