Zwangerschapsyoga


Zwangerschapsyoga

Yoga is een manier van bewegen die ruim 5000 jaar geleden in India ontstaan is en de eenwording van lichaam en geest beoogt.

Het woord zelf is afgeleid van het Sanskriet "yuj" dat ‘verbinden' betekent en zo verwijst naar de perfecte integratie van lichaam en geest van een stabiel en volwassen individu.

Het woord ‘yoga' zegt dus zelf dat het gaat om een holistische vorm van beweging die zowel de lichamelijke, de mentale als de emotionele gesteldheid beïnvloedt.

Tijdens de zwangerschap zijn de yogahoudingen, die reeds vanaf de 5de maand worden aangeraden, zeer nuttig om het spierstelsel te versterken, vooral de rug en de bekkenbodem. Deze lichaamsdelen moeten tijdens de bevalling zwaar werk leveren maar worden weinig gebruikt en dus ook niet versterkt tijdens dagdagelijkse activiteiten. De zachte en ritmische bewegingen van de ademhalingstechniek leiden tot een heilzame ontspanning van de geest en van het lichaam terwijl ze je tegelijkertijd voorbereiden op een gemakkelijkere bevalling en een sneller herstel na de bevalling.

Yoga kan je trouwens helpen om beter om te gaan met je lichaam dat nu minder mobiel is en je zo leren houdingen aan te nemen die je onmogelijk achtte met je dikke buik. Zo krijg je terug het gevoel dat je je lichaam beheerst en krijg je terug vertrouwen in je lichaam, een vertrouwen dat onmisbaar is tijdens de bevalling.