Werken tijdens zwangerschap even schadelijk als roken

In ons land doen zwangere vrouwen het allemaal, omdat we te weinig zwangerschapsverlof hebben; werken tot vlak voor de bevalling. Toch is dat erg ongezond voor je baby, blijkt nu!


Werken tijdens zwangerschap even schadelijk als roken

Werken in je negende maand zwangerschap is gevaarlijk voor je baby

Uit een grootschalig Brits onderzoek blijkt dat vrouwen die na de achtste maand van hun zwangerschap doorwerken hun ongeboren kind evenveel schade berokkenen als wanneer ze zwanger roken. Een opvallende conclusie, want in ons land hebben we zo weinig zwangerschapsverlof dat heel wat vrouwen wel moeten werken na hun 8ste maand zwangerschap!

Lager geboortegewicht baby bij vrouwen die te lang blijven werken

Bij vrouwen die na de achtste maand zwangerschap aan het werk blijven, is het geboortegewicht van de baby duidelijk lager. Een lager geboortegewicht bij een baby betekent een slechtere gezondheid en een tragere ontwikkeling. Heel wat kinderen met een laag geboortegewicht scoren later inderdaad slechter op school.

Supervrouw: Ik ben zwanger, toch niet ziek

In ons land spelen heel wta vrouwen voor supervrouw. "Het is niet omdat ik zwanger ben dat ik ziek ben.", hoor je wel eens zeggen. En dus werken deze vrouwen door tot vlak voor de bevalling.

Langer zwangerschapsverlof

De verlenging van de moederschapsrust van drie naar vier maanden kan een oplossing bieden. Nu moesten aanstaande moeders immers werken tot een week voor de geplande bevallingsdatum, omdat ze anders daarna te weinig tijd met hun baby kunnen doorbrengen. Door het bevallingsverlof met een maand te verlengen, stoppen zwangere vrouwen misschien ook een beetje vroeger met werken.