De eerste maand van uw zwangerschap : alles wat u moet weten !

De eerste maand van uw zwangerschap gaat gepaard met emoties en de eerste vragen : ben ik wel echt zwanger? Wat gebeurt er met mijn lichaam?


Sleutelwoorden : eerste maand zwangerschap tips advies

U bent zich aan het voorbereiden om een nieuw leven te ontvangen ! Zelfs al lijkt alles op dit moment nog irreëel … u wordt bijna mama ! Bent u klaar voor dit ongelofelijke avontuur?

Samenvatting

1. De eerste maand van uw zwangerschap : evolutie van de baby tijdens de eerste, tweede, derde en vierde week.

2. De eerste maand van uw zwangerschap : van mama’s kant gezien : zich bewust worden van de zwangerschap, voeding aanpassen, en welke stappen moet je ondernemen?

De eerste maand van uw zwangerschap : evolutie van de baby tijdens de eerste, tweede, derde en vierde week

De eerste week Een eitje wordt gevormd : dat is het resultaat van de bevruchting van een eicel met een spermatozoïde. Dit eitje verplaatst zich van de eileider naar de baarmoeder. Het eitje deelt zich al in verschillende cellen.
De tweede week Dit is de fase van de innesteling. Het eitje gaat zich hechten aan het baarmoederslijmvlies. De innesteling gebeurt rond de zesde of zevende dag, om te eindigen rond de twaalfde dag. Het einde van de innesteling komt ongeveer samen met het uitblijven van de maandstonden. Het eitje meet ongeveer een millimeter en de cellen waaruit het gevormd is zijn zich nog steeds aan het delen en diversifiëren.
De derde week Tot nu heeft het eitje 2 cellagen. Een derde laag voegt zich toe. Deze lagen liggen aan de basis van andere cellen en dus ook organen. De bloedvaten en de geslachtcellen worden ontwikkeld. Wat de placenta gaat worden, positioneert zich.
De vierde week Dit is een transitiefase tussen de vorming van het embryo en de organen van de toekomstige baby. De embryo lijkt op een boon in ontwikkeling (de toekomstige ledematen) De organen worden langzaamaan gevormd. En de embryo weegt totaal  nauwelijks 5 mm. De navelstreng verbindt de embryo met de placenta of moederkoek, die het voedt. Rond de 23ste dag hoor je de eerste hartkloppingen.

De eerste maand van uw zwangerschap : van mama’s kant gezien : zich bewust worden van de zwangerschap, voeding aanpassen, en welke stappen moet je ondernemen?

Uw eerste maand zwangerschap : van mama’s kant gezien.

Zich bewust worden van de zwangerschap : Misschien is het al lang dat u hierop hoopte. Het ongeduld steekt de kop op en misschien komen er ook enkele twijfels. Want als je zwanger was, zou je dat dan weten?

Hoe weet u of u zwanger bent? : sommige vrouwen weten het gewoon ! Hun intuïtie vertelt hen dat er leven in hen is. Voor anderen zullen ze meer tastbare signalen moeten zien om zichzelf ervan te overtuigen dat ze zwanger zijn. Deze symptomen variëren sterk van vrouw tot vrouw: verlies van eetlust of integendeel een groot verlangen naar eten, vermoeidheid, misselijkheid, gezwollen borsten, constipatie of veelvuldig urineren ... Maar geen van deze symptomen garandeert u dat u zwanger bent. . Aan de andere kant zijn sommigen behoorlijk zwanger en voelen ze geen van deze effecten.

Late menstruaties: voor de meeste vrouwen zijn late menstruaties de rode vlag! Als het vrijen bij een stabiele temperatuur (zolang je je temperatuur maar regelmatig opneemt), is de kans groot dat je zwanger bent.

De tests: Om uw vermoedens te bevestigen gaat er niets boven een zwangerschapstest die zonder voorschrift in de apotheek wordt verkocht. De instructies zijn eenvoudig: het is meestal voldoende om de test te laten weken in een paar druppels urine voordat u binnen een paar minuten de uitslag kent. Als de test negatief is, bent u mogelijk nog steeds zwanger.

Ook is een bloedafname essentieel: uw arts zal het voorschrijven. U kunt het ook zonder voorschrift doen, maar u krijgt geen vergoeding. De test is 100% betrouwbaar. De bloedtest onthult de zwangerschap vanaf de eerste dag, zelfs vóór de afwezigheid van een menstruatie: het zal de aanwezigheid van choriongonadotrofine (HCG) -hormoon vaststellen dat door de eicel bij bevruchting wordt geproduceerd. Dit hormoon is essentieel om het ei in de baarmoeder te houden.

​De eerste maand van uw zwangerschap en voeding :

Je voeding aanpassen, alles wat u moet weten, leest u hier:

Zwanger, je bent nooit meer alleen! Wat je ook slikt of inademt, je deelt het met het kleine wezen dat in je groeit. Daarom is het noodzakelijk om een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet vanaf de eerste maand van de zwangerschap te hebben.

Wat met alcohol tijdens de eerste maand van uw zwangerschap ?

De hele medische beroepsgroep is van mening dat alcohol - zelfs in kleine hoeveelheden - schadelijk is voor de goede ontwikkeling van de foetus en ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw kind: gedurende negen maanden onthoudt u zich ervan.

Wat met voedingsmiddelen bij de eerste maand van uw zwangerschap ?

Bepaalde voedingsmiddelen zijn tijdens de zwangerschap verboden omdat er een risico op overdracht van virussen die schadelijk zijn voor uw baby bestaat.

  • Rauw vlees en vis, schaaldieren en oesters vermijd je best. Negen maanden geen sushi, tartaar of carpaccio! Je haalt het later wel in. Zuivelproducten en kazen gemaakt van rauwe melk, slachtafval en vleeswaren, vooral als ze handgemaakt zijn, vermijd je ook omdat ze waarschijnlijk listeria overbrengen. En vergeet, om dezelfde reden, niet om de korst van kazen te verwijderen, ook al zijn ze gemaakt met gepasteuriseerde melk.

  • Ten slotte, als u niet immuun bent voor toxoplasmose https://www.baby.be/nl/zoeken?query=toxoplasmose, besteedt u speciale aandacht  aan rauwe groenten die heel goed gewassen moeten worden. In restaurants is het raadzaam om gekookte groenten te kiezen.

  • Zo is er bijvoorbeeld thee, koffie ...  niet verboden voor u, maar consumeer ze met mate. Maar vergeet niet dat alleen water essentieel is!

  • Ook voor suiker: het is vaak een kleine traktatie waar we moeilijk zonder kunnen. Bij een lage doses kan het niet veel kwaad maar in ieder geval is het beter om zoetstoffen te vermijden.

Welke stappen moeten worden genomen bij de eerste maand van uw zwangerschap ?

Voorlopig hoef je maar één ding te doen: een afspraak maken met je huisarts zodat hij een bloedtest kan voorschrijven en je zwangerschap kan bevestigen.