De baby in mijn buik heeft de hik!

Voel je af en toe regelmatige plopjes in je buik? Dan heeft je baby de hik! Gevaarlijk of gezond; wij vertellen je alle details.


De baby in mijn buik heeft de hik!

Je baby in je buik heeft de hik

Je bent inmiddels meer dan 20 weken zwanger. Voel je de laatste tijd soms regelmatige plopjes, waarvan je je afvraagt wat het is? Het zou heel goed kunnen zijn dat dit je baby is die de hik heeft in je buik. Dit kan naar het einde van je zwangerschap toe nog vaak voorkomen.

De hik in mijn buik: hoe kan dat?

De foetus kan de hik krijgen door zich in het vruchtwater te verslikken.

In week 23 van de zwangerschap kan de ongeboren baby naast het slikken ademshalingsbewegingen maken. Jouw kind 'ademt' nu dus vruchtwater in en uit. Toch haalt je baby geen zuurstof uit het vruchtwater; die krijgt hij via de navelstreng. Mocht de ongeboren baby zich verslikken bij het 'inademen' van het vruchtwater, krijgt het de hik.

Dit is in deze periode van de zwangerschap goed merkbaar doordat je een ritmisch geschok voelt in je buik. Pijnlijk is de hik niet!

Merkt papa wat van de hik?

Wat later in de zwangerschap kan de aanstaande vader deze hik waarnemen door te kijken naar je blote buik. Ga liggen, zodat je partner dat nog beter ziet! Hiervoor moet de baby dusdanig groot zijn dat het niet veel bewegingsvrijheid heeft, waardoor de buikwand het ritmisch schokken van de ongeboren baby gemakkelijk door kan geven.

Wat zegt de hik over je baby?

Heeft je ongeboren baby in de buik zeer vaak de hik dan beweert men dat de kans groot is dat wanneer hij of zij geboren is ook nog vaak de hik zal hebben. Na verloop van tijd groeien ze daar weer overheen. Zo kun je al een klein beetje merken wat voor kindje je krijgt. Spannend!

Vertel ons hoe de hik in jouw buik voelt! Praat mee in het Babyforum!