Rauw vlees eten tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger en stel je je veel vragen? Heb je behoefte aan persoonlijk advies of een luisterend oor? Neem dan contact op met onze Nutricia voedingskundigen, zij zullen je begeleiden gedurende heel je zwangerschap en een antwoord geven op je vragen.  


Rauw vlees eten tijdens je zwangerschap

Vraag:  Moet ik opletten wanneer ik bepaalde soorten vlees eet? Een vriendin vertelde mij namelijk dat zij tijdens haar zwangerschap geen americain meer at.

Het antwoord van onze Voedingskundigen van Nutricia :

Gezond eten is nu belangrijker dan ooit! Tijdens je zwangerschap voorzie je je baby van alle nodige vitamines en mineralen voor een gezonde ontwikkeling. Toch moet je tijdens je zwangerschap goed op je eten letten. Zo is het eten van rauw of half doorbakken vlees afgeraden omdat dit besmet kan zijn met toxoplasmose. Toxoplasmose is een infectieziekte die ernstige afwijkingen kan veroorzaken aan de hersenen en de ogen van de foetus en kan leiden tot een miskraam. Zelf ondervind je hier weinig hinder van.
Ben je al eerder besmet geweest met toxoplasmose dan heb je hiertegen antistoffen aangemaakt en kan je geen infectie meer oplopen. Laat dit zeker testen bij je huisarts.

Welke zijn rauwe vleeswaren?

  • Filet americain
  • Tartaar
  • Rosbief
  • Ossenworst
  • Carpaccio
  • Gehakt
  • Alle vleessoorten die niet goed doorbakken zijn.

Wat mag je wel eten?

  • Goed doorbakken vlees (dat betekent ook dat je biefstuk ‘bien cuit’ moet zijn)
  • Ham
  • Rookvlees
  • Andere soorten bewerkt vlees (zoals gerookt en gebakken vlees). Opletten met gezouten vlees, dit kan voor vochtophoping zorgen.

Mocht je nog vragen hebben, kan je ons steeds contacteren via ons gratis nummer (0800/ 16. 685), e-mail of chat (www.nutriciababy.be). We zijn elke werkdag bereikbaar van 8u30-17u en vrijdag van 8u30-16u. Kortom, wij staan steeds voor jou klaar met persoonlijk advies.  

Dit artikel is afkomstig van onze Nutricia Baby website.