Choco in je zwangerschap?

De meeste hazelnootpasta’s zitten bomvol calorieën. Tel daar ook nog eens de suiker en (palm)olie bij, en je krijgt een gevaarlijk goedje voor je baby!


Choco in je zwangerschap?

Schadelijke stoffen in choco die gevaarlijk kunnen zijn voor kleine kinderen

Ingrediënten zoals cacao of plantaardige vetten kunnen onbedoeld contaminanten of vervuilende stoffen bevatten die gezondheidsrisico’s inhouden. 3-MCPD en glycidylesters (GE) zijn zulke schadelijke stoffen, en die komen voor in geraffineerde plantaardige oliën en vetten. Vooral glycidylesters zijn zorgwekkend, aangezien ze niet alleen kankerverwekkend maar ook genotoxisch zijn, wat bekent dat ze schade kunnen aanrichten in ons genetisch materiaal.  Het is een stof die in hoge doses schadelijk kan zijn voor de nieren en de mannelijke vruchtbaarheid. Ook producten zonder palmolie bleken deze schadelijke stoffen te bevatten. 

In een onderzoek van Test-Aankoop waren de resultaten schokkend. Bij het slechtste resultaat was het gehalte hoog genoeg om met één portie hazelnootpasta (een koffielepel) de tolereerbare dagelijkse inname (TDI) voor een kind van 10 kilo net niet te overschrijden. Hoe lager het lichaamsgewicht, hoe sneller kinderen de veiligheidslimiet bereiken én overschrijden. Uit het onderzoek blijkt dat alleen de hazelnootpasta van Becel volledig vrij is van de beide schadelijke stoffen.

Choco in je zwangerschap

De in palmolie aanwezige verzadigde vetzuren bedreigen de kwaliteit van een pasgevormd embryo en hebben op die manier een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Dat blijkt volgens de Universiteit Antwerpen (UA) uit een onderzoek bij proefdieren en bij landbouwhuisdieren. 

Toekomstige moeders moeten volgens de onderzoekers beseffen dat een eicel net voor de bevruchting, maar ook het pas gevormde, piepjonge embryo heel vatbaar is voor veranderingen in de omgeving. Een dieet rijk aan de verkeerde vetzuren, zoals in palmolie, heeft dan ook rechtstreekse gevolgen.