Mag je foie gras eten in je zwangerschap?

Het is een van de meest gestelde vragen in het forum, een maand voor de Feestdagen: wat mag je eten en wat niet in je zwangerschap?


Mag je foie gras eten in je zwangerschap?

Op de redactie stonden we paf; een van de meest gelezen vragen in het Forum  was de vraag of men al dan niet foie gras mag eten tijdens de feestdagen als men zwanger is. 

Foie Gras is ganzelever. Er zijn enkele risico's verbonden aan het eten van orgaanvlees in je zwangerschap, die we hierbij voor je opsommen. Toch willen we meteen de opmerking maken dat kleine hoeveelheden niet schaden. Je kan gerust een glas champagne drinken tijdens de feestdagen, maar niet elke dag meerdere glazen. Zo is het ook met orgaanvlees; een klein beetje foie gras op een toastje kan geen kwaad maar doe het niet elke dag. 

De risico's van foie gras 

Zelfs als de risico's klein zijn, zijn sommige gerechten niet aan te raden aan zwangere vrouwen. Vooral rauwe producten, of niet genoeg gekookte, deze kunnen gevaarlijke bacterien bevatten die de zwangere vrouw en de baby kunnen schaden. Heel wat vrouwen staan dan ook twijfelachtig tegenover foie gras, omdat het vaak in een pastei aangeboden wordt. Maar foie gras wordt, als het traditioneel op tafel gebracht wordt, tot 110° verhit. De smaak van de foie gras wordt zo bewaard, maar alle bacterien gedood.  

Het klopt wel dat orgaanvlees soms cadmium en lood en restanten van pcb’s bevat. Maar de hoeveelheden zijn zo klein dat de gezondheidsrisico’s verwaarloosbaar zijn, tenzij men elke dag orgaanvlees zou eten. (Dat geldt ook voor vette vis zoals zalm trouwens). Volgens Kind & Gezin is het geen enkel probleem om baby’s om de twee weken orgaanvlees te geven. Orgaanvlees is namelijk een zeer rijke bron aan allerlei voedingsstoffen. Ganzelever bevat bijvoorbeeld veel ijzer en vitamine A, lever en nieren bevatten veel vitamine B (zoals vitamines B2 en B12) en D.

Maar net omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het vaak afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Te veel vitamine A kan schade veroorzaken bij het ongeboren kind. Deze afwijkingen komen vooral ter hoogte van het aangezicht voor: misvormingen aan de oren, verlammingen in het gelaat en onvoldoende ontwikkeling van de ogen. Zwangere vrouwen mogen hier daarom niet te veel van binnen krijgen. Het gaat hierbij om de vitamine A verkregen door voedingssupplementen of uit orgaanvlees. Eet daarom maximaal 1 boterham leverpastei per dag of 1x in de week orgaanvlees. Als je een multivitamine wil gebruiken, neem er dan één speciaal voor zwangere vrouwen.vergroot de kans op aangeboren afwijkingen bij uw baby.

Je bepaalt zelf of je al dan niet foie gras wil eten, net zoals je zelf bepaalt of je suikergoed, verse salades, een glaasje champagne etc. in je zwangerschap wil. Maar ook in gezonde levensmiddelen worden vandaag industriele suikers toegevoegd en zijn vervuilers, bacterien of parasieten te vinden. Belangrijk is dat je alles met mate doet - en je lichaam tijdens je zwangerschap vooral veel goeds teruggeeft.