Pepernoten en speculaas: beter niet in je zwangerschap

Misschien heb je weleens gehoord dat je beter geen pepernoten of speculaas kunt eten tijdens de zwangerschap, omdat er kaneel in zit. Is dat waar? 


Pepernoten en speculaas: beter niet in je zwangerschap

Pepernoten; ze zijn minder bekend in Vlaanderen dan in Nederland maar door de komst van ketens als Hema en Albert Heijn zijn ze nu ook bij ons in de Sinterklaasperiode overal te vinden. Maar wist je dat pepernootjes niet goed zijn als je zwanger bent? Dat komt omdat er kaneel in je pepernootjes zit. Kaneel bevat de smaakstof coumarine. Coumarine komt van nature voor in Chinese kaneel, tonkabonen en bergamot. Het zorgt voor de typische geur en smaak van deze producten. Coumarine zit ook in producten waaraan Chinese kaneel is toegevoegd, zoals kaneelthee, kaneelstokken, speculaas, ontbijtkoek, appeltaart en pepernoten. 

Het is verstandig om je inname van kaneel te beperken tijdens je zwangerschap. Kruiden en specerijen bevatten bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. 

Wat doet coumarine?

Coumarine wordt in de geneeskunde gebruikt als anti-stollingsmiddel voor het bloed. Het is nog niet bewezen wat het directe effect is van het veel eten van kaneel, maar er is een mogelijkheid dat dit schadelijk is voor de bloedtoevoer wanneer je teveel binnenkrijgt.  Hoewel coumarine niet direct schadelijk is voor de baby in je buik, raadt het Nederlandse Voedingscentrum Nederlandse zwangeren aan om er niet teveel van binnen te krijgen. 

In Europa mogen levensmiddelen niet meer dan 2 milligram coumarine per kilogram bevatten. Voor producten die traditiegetrouw kaneel bevatten – zoals pepernoten en speculaas – worden hogere limieten gesteld. Hoeveel mag je er dan precies van binnen krijgen? Dat betekent dat je zwanger 75 gram pepernoten mag eten of 12 speculaas koeken.

Maar let op: bovengenoemde getallen zijn maximale hoeveelheden. Het is beter om wat minder te eten en vergeet niet dat er heel veel suiker in deze producten wordt toegevoegd. Zeker als je zwanger bent is het aan te raden om suiker met mate te eten.