Calcium, ijzer en magnesium


Calcium, ijzer en magnesium

Je behoefte aan calcium kan tijdens je zwangerschap stijgen tot 1.500 mg per dag en tot 2.000 mg per dag als je borstvoeding geeft. Voldoende calcium is erg belangrijk voor de bot- en tandvorming van je baby.

Drink per dag één liter melk of zorg dat je voldoende zuivelproducten eet (yoghurt, verse kaas, kaas, melkdesserten, puddinkjes, enz.).

Ijzer is essentieel voor je aanmaak van hemoglobine. IJzertekort leidt tot anemie. Algemeen wordt geschat dat 20% van de vrouwen een ontoereikende reserve hebben. Daarom zal je gynaecoloog je wellicht ijzersupplementen voorschrijven vanaf de vierde of vijfde maand van je zwangerschap.

IJzerrijke voedingsmiddelen zijn vlees, lever, kip, vis, eieren, maar ook sommige groenten zoals spinazie of peterselie, gedroogde groenten en cacao.

IJzer wordt beter in het lichaam opgenomen in combinatie met vitamine C. Koffie of thee remmen de ijzeropname af.

Magnesium zit vooral in droge vruchten (vooral gedroogde abrikozen), oliehoudend fruit (noten, hazelnoten, amandels), granen, peulgewassen en cacao.